LLEI 11/2005, de 7 de juliol, de modificació i derogació parcial de diverses lleis relatives a entitats públiques i privades en matèria de personal.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

LLEI

11/2005, de 7 de juliol, de modificació i derogació parcial de diverses lleis relatives a entitats públiques i privades en matèria de personal.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

Mitjançant la Llei 7/2004, del 16 de juliol, de mesures fiscals i administratives, es va fer una opció decidida per a reduir els continguts no estrictament .o no predominantment. financers de les anomenades lleis d'acompanyament dels pressupostos. L'eliminació total d'aquests continguts no era possible, però, el primer any de la legislatura, perquè calia adoptar amb rang de llei diverses mesures addicionals a les determinacions de la llei de pressupostos, ineludibles per a posar en funcionament determinades polítiques organitzatives i sectorials. Una vegada desaparegudes aquestes circumstàncies excepcionals, es va aprovar la Llei 12/2004, del 27 de desembre, de mesures financeres, que conté ja exclusivament les mesures financeres que es consideren necessàries per a complementar la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2005.

Amb independència del contingut d'aquestes lleis, però, es manté la necessitat d'aprovar determinades modificacions legals que no tenen substantivitat pròpia per a ésser objecte d'una llei específica. Concretament, en aquesta llei s'incorporen modificacions parcials de diversos preceptes legals relatius a entitats públiques i privades, i en matèria de personal. En benefici d'una major claredat, s'utilitza un criteri material precís i s'evita d'incorporar-hi regulacions completes o modificacions substancials del marc legal vigent, per raons de seguretat jurídica i de respecte a les garanties inherents al procediment, tant administratiu com parlamentari, d'elaboració d'avantprojectes i projectes de llei.

Pel que fa al contingut, aquesta llei fa modificacions relatives a entitats públiques i privades, i en matèria de personal. Pel que fa a la forma, s'estructura en tres capítols: el primer s'ocupa de les modificacions normatives en l'àmbit del sector públic; el segon, de les modificacions de la normativa reguladora de les associacions i les fundacions, i el tercer, de les modificacions en matèria de personal al servei de l'Administració de la Generalitat.

Capítol I

Sector públic

Secció primera

Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció

Article 1

Modificació de la Llei 13/1997

S'afegeix una disposició final quarta a la Llei 13/1997, del 19 de novembre, de creació de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció, amb el text següent:

"Quarta

"1. S'ha d'entendre que les referències al Departament de Justícia i els seus òrgans superiors i directius que fa aquesta llei ho són al departament competent en matèria d'infància.

"2. El Govern pot modificar l'estructura, la composició i el funcionament dels òrgans de govern i d'administració de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció, establerts pels articles 4, 5, 6, 7, 8 i 9, que perden el rang i la força de llei.

3. El Govern ha d'establir l'estructura, la composició i el funcionament dels òrgans de govern i d'administració de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció en el termini de sis mesos.

Secció segona

Biblioteca de Catalunya

Article 2

Derogació d'uns articles de la Llei 4/1993

Es deroguen els articles 13.c i 16 de la Llei 4/1993, del 18 de març, del sistema bibliotecari de Catalunya.

Secció tercera

Museu d'Art de Catalunya

Article 3

Modificació de la Llei 17/1990

Es modifica l'apartat quart de la disposició addicional tercera de la Llei 17/1990, del 2 de novembre, de museus, que resta redactat de la manera següent:

4. La gestió del Museu d'Art de Catalunya és a càrrec d'un consorci. La presidència del Museu correspon a un membre o una membre del Patronat .òrgan superior de govern del Museu., nomenat pel Govern de la Generalitat. La vicepresidència o les vicepresidències corresponen a membres del Patronat nomenats d'acord amb el procediment que estableixen els estatuts.

Secció quarta

Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de La Generalitat

Article 4

Modificació de la Llei 5/1986

Es modifica l'article 2 de la Llei 5/1986, del 17 d'abril, de creació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, que resta redactat de la manera següent:

L'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat té al seu càrrec l'organització, la gestió directa i la comercialització dels jocs que les disposicions legals reserven a la gestió de la Generalitat, i també la recaptació per compte de la Generalitat dels ingressos públics derivats d'aquesta activitat i el pagament dels premis que s'estableixin. Així mateix, l'Entitat pot fer les activitats i els serveis que se li encomanin relacionats amb els jocs i les apostes.

Secció cinquena

Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada

Article 5

Modificació de la Llei 18/1990

S'afegeix un nou article, el 5 bis, a la Llei 18/1990, del 15 de novembre, de creació del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, amb el text següent:

"Article 5 bis. La vicepresidència

El president o presidenta del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada pot nomenar una persona, entre els membres del Consell Rector, perquè exerceixi la vicepresidència del Centre. Aquesta persona ha de substituir el president o presidenta en casos d'absència o malaltia i en els altres que expressament aquest li delegui.

Secció sisena

Centre d'iniciatives per a La Reinserció

Article 6

Modificació de la Llei 5/1989

S'afegeix un nou apartat, l'1 bis, a l'article 1 de la Llei 5/1989, del 12 de maig, de creació del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, amb el text següent:

1 bis. El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció té la condició d'empresa d'inserció sociolaboral.

Secció setena

Institut Català de les dones

Article 7

Institut Català de les Dones

L'Institut Català de la Dona, organisme autònom administratiu de la Generalitat, creat per la Llei 11/1989, del 10 de juliol, passa a denominar.se Institut Català de les Dones. Totes les referències a l'Institut Català de la Dona, en la mateixa llei i en la normativa que la desplega, s'han d'entendre fetes a l'Institut Català de les Dones.

Capítol II

Associacions i fundacions

Secció primera

Associacions

Article 8

Modificació de la Llei 7/1997

Es modifica l'article 24 de la Llei 7/1997, del 18 de juny, d'associacions, que resta redactat de la manera següent:

"Article 24. Obligacions documentals de l'associació

"1. Com a garantia de l'efectivitat dels drets de socis i sòcies i de les terceres persones que estableixin relacions amb les associacions, aquestes han de portar un llibre de registre de les persones associades, un llibre d'actes, un llibre d'inventari de béns i els llibres de comptabilitat adequats a les activitats que fan. Aquests llibres han d'estar a disposició dels socis i sòcies.

"2. Les associacions en què col$laboren persones voluntàries no associades han de portar també un llibre del personal voluntari.

3. L'òrgan de govern és el responsable d'elaborar, actualitzar i custodiar els llibres a què es refereixen els apartats 1 i 2.

Secció segona

Fundacions

Article 9

Modificació de la Llei 5/2001

  1. Es modifica l'article 27 de la Llei 5/2001, del 2 de maig, de fundacions, que resta redactat de la manera següent:

    "Article 27. Comptabilitat

    Les fundacions han de portar la comptabilitat d'acord amb la naturalesa de les activitats i de manera que permeti un seguiment de les operacions i l'elaboració dels comptes anuals, i s'ha d'ajustar als principis i a les normes de la comptabilitat que hi siguin aplicables.

  2. Es modifica l'article 28 de la Llei 5/2001, del 2 de maig, de fundacions, que resta redactat de la manera següent:

    "Article 28. Llibres

    "1. Les fundacions han de portar, com a mínim, el llibre diari, el llibre d'inventari i de comptes anuals i el llibre d'actes.

    "2. El llibre d'inventari i de comptes anuals de la fundació s'ha d'obrir amb l'inventari inicial extret de la carta fundacional, i s'hi ha de transcriure anualment l'inventari de tancament de l'exercici i els comptes anuals.

    "3. El llibre d'actes ha d'aplegar les actes de les reunions del patronat i dels altres òrgans de govern, autenticades en la forma que estableixin els estatuts o, si no ho fan, amb la signatura del secretari o secretària o el vistiplau del president o presidenta.

    4. Correspon al patronat l'elaboració, l'actualització i la custòdia dels llibres que han de portar preceptivament les fundacions.

  3. Es modifica la disposició addicional segona de la Llei 5/2001, del 2 de maig, de fundacions, que resta redactada de la manera següent:

    "Segona

    S'ha d'establir per reglament el sistema perquè les fundacions puguin presentar els actes inscriptibles en el Registre de Fundacions i els comptes anuals mitjançant procediments telemàtics.

    Capítol III

    Personal

    Secció primera

    Educació social

Article 10

Modificació de la Llei 24/2002

S'afegeix una nova disposició transitòria, la tercera, a la Llei 24/2002, del 18 de novembre, de creació de l'especialitat d'educació social en el Cos de Diplomats de la Generalitat, amb el text següent:

"Tercera. Torns especials de promoció interna

"1. En el primer torn especial de promoció interna que estableix aquesta llei, els funcionaris del grup C de l'Administració de la Generalitat a què es refereix l'article 4 no han de fer l'exercici relatiu als temes específics d'educació social, ja que es considera que ja els tenen superats o assolits.

2. Els torns de promoció interna posterior es regeixen pel que estableixen aquesta llei i la normativa d'accés a la funció pública de la Generalitat.

Secció segona

Mossos d'Esquadra

Article 11

Modificació de la Llei 10/1994

S'afegeix una nova disposició transitòria, la sisena, a la Llei 10/1994, de l'11 de juliol, de la Policia de la Generalitat . Mossos d'Esquadra, amb el text següent:

"Sisena

Fins al 31 de desembre de 2008 es poden fer convocatòries específiques d'accés a les categories de caporal o caporala, de sergent o sergenta, de sotsinspector o sotsinspectora i d'inspector o inspectora pel sistema de concurs oposició, per als funcionaris de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que prestin serveis en l'àmbit territorial de Catalunya, que tinguin com a mínim la categoria equivalent i la titulació adequada, i que superin un curs específic impartit per l'Escola de Policia de Catalunya i, si escau, un període de pràctiques, d'acord amb el que estableixi la convocatòria corresponent. En finalitzar aquest període, el nombre de places que s'hagin cobert per aquest sistema no pot ésser superior al quinze per cent de la plantilla en cada categoria.

Disposició addicional

Servei de ludoteques

El Govern, en el termini de sis mesos, ha de regular el servei de ludoteques i, en el termini d'un any, ha d'integrar.lo dins el Sistema Català de Serveis Socials, que s'estableix en el text refós aprovat pel Decret legislatiu 17/1994, del 16 de novembre, pel qual s'aprova la refosa de les lleis 12/1983, del 14 de juliol; 26/1985, del 27 de desembre, i 4/1994, del 20 d'abril, en matèria d'assistència i serveis socials.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 7 de juliol de 2005

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Josep Bargalló Valls

Conseller primer

(05.186.119)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR