ORDEN ARP/372/2015, de 18 de diciembre, de inspecciones periódicas de equipos de aplicación de productos fitosanitarios.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación
Rango de LeyOrden

La maquinària, en el seu ús, està sotmesa a esforços i treballs que desgasten i deterioren part dels seus components, i que poden comprometre la seguretat, eficiència i eficàcia del conjunt de l'equip.

El bon estat i el manteniment de l'equip d'aplicació de productes fitosanitaris (EAPF) és fonamental per aconseguir un correcte funcionament i evitar avaries dels seus components que puguin ocasionar fuites o vessaments de productes fitosanitaris. Una adient regulació de l'EAPF, a més de distribuir uniformement el producte fitosanitari, permetrà una correcta aplicació de les dosis aconsellades amb la finalitat d'evitar danys a la salut humana i al medi ambient.

La fabricació i comercialització dels nous equips d'aplicació de fitosanitaris estan subjectes a la Directiva 2006/42/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de maig, i a la seva posterior modificació per la Directiva 2009/127/CE, de 21 d'octubre. Aquestes directives estableixen els requisits que han de complir les màquines en referència a la protecció de la salut i la seguretat de les persones i a la protecció del medi ambient. Aquestes directives, limitades exclusivament a la comercialització de màquines noves, no garanteixen que aquests requeriments essencials es mantinguin al llarg de la vida útil dels equips.

L'article 116.1 de l'Estatut d'autonomia atribueix a la Generalitat competències en matèria d'agricultura.

L'article 8 de la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària a Catalunya, estableix com a objectiu en el camp de la producció agrícola i la sanitat vegetal l'establiment de programes obligatoris d'inspecció tècnica i control de característiques de maquinària agrícola, a fi de millorar el rendiment del sòl i prevenir riscos en matèria de salut i seguretat de l'activitat agrària.

La Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, és el marc legal bàsic de la normativa que regula tots els aspectes i activitats relacionats amb la prevenció i control de les plagues i malalties, així com els mitjans de defensa fitosanitaris, inclosos els equips d'aplicació dels productes fitosanitaris.

Per contribuir al correcte funcionament dels equips d'aplicació de fitosanitaris, es van iniciar l'any 2000 a Catalunya les primeres campanyes d'inspeccions voluntàries, per a polvoritzadors hidràulics i hidropneumàtics.

Posteriorment, les inspeccions s'han emmarcat dins dels programes de producció integrada de diferents cultius, de conformitat amb l'article 14 del Decret 413/2006, de 31 d'octubre, pel qual s'estableixen les normes generals de producció integrada a Catalunya, d'acord amb els quals els equips d'aplicació de fitosanitaris han de passar una inspecció periòdica. En aquesta mateixa línia es poden esmentar les inspeccions realitzades dins d'entitats que acullen programes de certificació de la qualitat.

La Directiva 2009/128/CE, de 21 d'octubre, del Parlament Europeu i del Consell, per la qual s'estableix un ús sostenible dels plaguicides, fixa determinats requisits de compliment obligatori en aquesta matèria i, entre ells, l'obligatorietat de les inspeccions periòdiques als equips d'aplicació de productes fitosanitaris.

Mitjançant el Reial decret 1702/2011, de 18 de novembre, relatiu a inspeccions periòdiques dels equips d'aplicació de productes fitosanitaris, que és normativa bàsica, es transposen l'article 8 i l'annex II de la Directiva 2009/128/CE, que estableix que per prevenir riscos és necessari, entre altres requisits, utilitzar equips d'aplicació de productes fitosanitaris que funcionin correctament, garantint l'exactitud en la distribució i dosificació del producte, així com l'absència de fuites en l'ompliment, el buidat i el manteniment.

D'acord amb l'esmentat Reial decret 1702/2011, les comunitats autònomes han de desenvolupar una sèrie de funcions amb relació a la inspecció dels equips d'aplicació de fitosanitaris en el seu àmbit territorial.

Mitjançant l'Ordre AAA/1053/2012, de 16 de maig de 2012, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va designar el Centre de Mecanització Agrària del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) com a laboratori nacional de referència d'inspeccions d'equips d'aplicació de productes fitosanitaris, amb funcions d'harmonització i contrast dels mètodes i tècniques d'inspecció i amb l'encàrrec de realitzar anàlisis o assaigs amb finalitat arbitral o d'altra mena que se li encomanin, segons el que estableix l'apartat 4 de l'article 47 de la Llei 43/2002, de sanitat vegetal.

D'acord amb l'article 22.1 c) i m) del Decret 270/2013, de 23 de desembre, de reestructuració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, correspon a la Subdirecció General d'Agricultura la coordinació en matèria de productes fitosanitaris i de les actuacions i inspeccions en matèria de maquinària agrícola.

La disposició final tercera del Decret 61/2015, de 28 d'abril, sobre els productors i operadors de mitjans de defensa fitosanitària de Catalunya i les agrupacions de defensa vegetal, faculta el conseller o consellera del departament competent en matèria d'agricultura per regular les inspeccions periòdiques d'equips d'aplicació de productes fitosanitaris.

Per això, en ús de les atribucions que m'han esta conferides, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta ordre té per objecte:

  1. Regular la inspecció dels equips d'aplicació de fitosanitaris en ús.

  2. Establir els requisits mínims i el règim d'autorització de les estacions d'Inspecció Tècnica d'Equips d'Aplicació de Productes Fitosanitaris.

  3. Determinar l'òrgan competent responsable del control i l'aplicació del programa d'inspeccions periòdiques.

  4. Determinar el cens dels equips d'aplicació de productes fitosanitaris a inspeccionar.

  5. Establir les unitats de formació de la inspecció acreditades per impartir i certificar els cursos de formació dels directors i inspectors de les estacions.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquesta ordre s'entén per:

  1. Equip d'aplicació de productes fitosanitaris (EAPF): qualsevol màquina destinada específicament a l'aplicació de productes fitosanitaris, inclosos els elements i dispositius que siguin fonamentals per al correcte funcionament de l'equip esmentat.

  2. Gènere de màquina: concepte previst a la norma UNE 68051 "Tractors i maquinària agrícola i forestal. Classificació i terminologia. Part 0: Classificació detallada", per classificar les màquines utilitzades en la producció agrària.

  3. Polvoritzador hidràulic (Codi 06.3.03.1 de la norma UNE 68051): equip d'aplicació de productes fitosanitaris per a la distribució de preparats en estat líquid en els quals la polvorització es produeix per la pressió hidràulica que proporciona una bomba, de forma que el fluid és impulsat fins a un o diversos broquets, on es disgrega en fines gotes.

  4. Polvoritzador hidropneumàtic (Codi 06.3.03.2 de la norma UNE 68051): polvoritzador hidràulic en què les gotes formades pels broquets són transportades fins a l'objectiu a tractar per un corrent d'aire generat per una unitat d'aire.

  5. Polvoritzador pneumàtic (Codi UNE 06.3.03.3 de la norma UNE 68051): equip d'aplicació de productes fitosanitaris en què la formació i el transport de les gotes es realitza exclusivament per un corrent d'aire a gran velocitat.

  6. Polvoritzador centrífug (Codi UNE 06.3.03.4 de la norma UNE 68051): equip d'aplicació de productes fitosanitaris en què la formació de gotes s'obté mitjançant un element dotat de moviment de rotació, i la seva força centrífuga és la que indueix la polvorització del líquid.

  7. Empolsador (Codi UNE 06.3.03.8 de la norma UNE 68051): equip per aplicar productes fitosanitaris preparats en estat sòlid, que crea un núvol de pols i el projecta mitjançant un flux d'aire.

  8. Estació ITEAF (Estació d'Inspecció Tècnica d'Equips d'Aplicació de Fitosanitaris): entitat autoritzada per l'òrgan competent per realitzar les inspeccions dels equips d'aplicació de fitosanitaris esmentats a l'article 3, dotada de personal amb el corresponent certificat d'aptitud, i amb l'equipament i la instrumentació mínima que requereix aquesta Ordre.

Article 3

Àmbit d'aplicació

3.1 Estan inclosos dins de l'àmbit d'aplicació d'aquesta Ordre:

  1. Els equips mòbils d'aplicació de productes fitosanitaris (en endavant, EAPF) de qualsevol capacitat o pes, i que corresponguin a alguns dels gèneres de màquines següents:

    -Polvoritzadors hidràulics.

    -Polvoritzadors hidropneumàtics.

    -Polvoritzadors pneumàtics.

    -Polvoritzadors centrífugs.

    -Empolsadors.

    -Equips d'aplicació de fitosanitaris per injecció al sòl.

  2. Equips d'aplicació instal·lats en aeronaus.

  3. Equips d'aplicació instal·lats en hivernacles, en altres locals tancats o a l'aire lliure.

    3.2 No estan inclosos dins de l'àmbit d'aplicació d'aquesta Ordre els polvoritzadors de motxilla, els polvoritzadors d'arrossegament manual (carretons) amb dipòsit de fins a 100 litres, i altres equips, mòbils o fixos, no recollits a l'article 3.1.

    3.3 Els EAPF inclosos dins de l'àmbit d'aplicació d'aquesta Ordre s'han de sotmetre a la corresponent inspecció periòdica. Els EAPF a inspeccionar inclosos en l'article 3.1.a han d'estar inscrits al Registre oficial de maquinària agrícola (en endavant, ROMA) o, en el cas dels equips descrits a l'article 3.1.b i c, han d'estar inclosos en el cens corresponent.

Article 4

Òrgan competent

L'òrgan competent responsable del control i l'aplicació del programa d'inspeccions periòdiques que es duen a terme a Catalunya és la subdirecció general competent en matèria d'agricultura.

L'òrgan instructor és el servei competent en matèria d'agricultura.

Article 5

Cens d'equips a inspeccionar

5.1 La subdirecció general competent en matèria d'agricultura és la responsable d'elaborar i gestionar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR