ORDEN ARP/296/2015, de 17 de septiembre, por la que se hace pública la convocatoria para la selección de un grupo ad hoc que debe llevar a cabo la ejecución del proyecto medioambiental contemplado en la operación 16.05.01 del Programa de desarrollo rural de Cataluña para el periodo 2014-2020 sobre conservación de la biodiversidad y lucha contra especies invasoras, para la lucha contra el caracol manzana en el delta del Ebro.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación
Rango de LeyOrden

Les espècies invasores són espècies al·lòctones introduïdes per l'acció de l'home en un territori determinat amb capacitat per expandir-se notablement en el nou hàbitat en un període curt de temps, que es converteixen en una amenaça per a la conservació de la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes.

L'any 2009 es va detectar per primera vegada la presència del cargol poma al delta de l'Ebre. Es tracta d'un invertebrat aquàtic d'aigua dolça originari d'Amèrica del Sud que s'alimenta dels brots tendres de l'arròs i que suposa una greu amenaça per a les zones humides d'aigua dolça, i que podria comportar conseqüències per a la biodiversitat si la seva població s'estableix definitivament, d’acord amb les consideracions de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Des de l'any 2009, s'ha treballat per trobar mètodes i pràctiques per frenar-ne l'evolució i intentar eradicar-lo. Actualment els mètodes disponibles no garanteixen una eficàcia completa, i per tant resulta convenient desenvolupar treballs d'investigació que permetin millorar aquests mètodes per controlar l'espècie.

És convenient assenyalar la importància que té el treball en col·laboració per al control i eradicació de la plaga. En l'experiència per a la implementació d'un pla de lluita, s'ha demostrat que per aconseguir una major eficàcia és necessari definir un projecte conjunt consensuat amb els principals actors territorials, ja siguin organitzacions de productors, comunitats de regants, organitzacions ambientals o centres d'investigació.

Les zones humides són un dels ecosistemes més diversos i més rics biològicament, però a la vegada són particularment fràgils i vulnerables. És per això que qualsevol actuació que es dugui a terme en aquestes zones ha de tenir com a objectiu prioritari el manteniment de la seva biodiversitat.

El Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període 2014-2020, aprovat per la Decisió C(2015) 5325, de 28 de juliol de 2015, preveu l'operació 16.05.01 sobre conservació de la biodiversitat i lluita contra espècies invasores, que permet la definició, implementació i funcionament de projectes de cooperació per al desenvolupament de mètodes i la implementació al camp per al control i eradicació de la plaga i que asseguri i/o millori els paràmetres de biodiversitat de la zona afectada.

D'acord amb el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, l'execució del projecte mediambiental es durà a terme mitjançant un grup ad hoc constituït per les entitats següents: comunitats de regants del delta de l'Ebre, agrupacions de productors del delta de l'Ebre, organitzacions ambientalistes amb àmbit d'actuació al delta de l'Ebre, administracions públiques i centre de recerca..

L'objecte d'aquesta Ordre és obrir un procés per a la selecció del grup ad hoc necessari per a la implementació de l'operació 16.05.01 sobre conservació de la biodiversitat i lluita contra espècies invasores del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

Conseqüentment, d’acord amb el que disposen els articles 39.3 i 40 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, i l'article 92, 93 i 94 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aprovar el procediment per a la selecció del grup ad hoc creat per a la implementació d’un projecte mediambiental per a l'eradicació del cargol poma i conservació de la biodiversitat al delta de l'Ebre.

1.2 El grup seleccionat durà a terme l’execució del projecte mediambiental que preveu l'operació 16.05.01 sobre conservació de la biodiversitat i lluita contra espècies invasores del Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període 2014-2020 mitjançant un conveni amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. En aquest procés de selecció només serà escollit un grup.

1.3 D’acord amb la Decisió C(2015) 5325 de 28 de juliol de 2015, per la qual s’aprova el Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període 2014-2020, el grup seleccionat serà beneficiari de la subvenció prevista en l’operació 16.05.01 esmentada al punt anterior d’aquest article.

Article 2

Requisits

2.1 D’acord amb l’apartat de beneficiaris de l’operació 16.05.01 del PDR, el grup estarà integrat per representants de l’Administració pública i pels membres següents:

  1. Comunitats de regants del delta de l'Ebre.

  2. Agrupacions de productors del delta de l'Ebre.

  3. Organitzacions ambientalistes l'àmbit d'actuació de les quals sigui el delta de l'Ebre.

  4. Centres de recerca ubicats al delta de l'Ebre.

2.2 L’Administració local pot formar part del grup que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR