ACUERDO GOV/123/2015, de 28 de julio, por el que se aprueba el Programa voluntario de compensaciones de emisiones de gases de efecto invernadero.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE TERRITORIO Y SOSTENIBILIDAD
Rango de LeyAcuerdo

L’article 1 del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic defineix el canvi climàtic com el canvi de clima atribuït directament o indirectament a l’activitat humana, que altera la composició de l’atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima observada durant períodes de temps comparables.

La vida a la Terra és possible gràcies a l’energia solar que arriba i a la presència a l’atmosfera de gasos amb efecte d’hivernacle, que permeten retenir una part de calor suficient per poder viure en unes condicions de temperatura adequades.

El clima mundial ha evolucionat amb variacions naturals, però dades obtingudes arreu del món apunten que les activitats humanes estan fent que la concentració d’aquests gasos responsables de l’efecte d’hivernacle sigui cada cop més alta. Durant l’era industrial, els nivells naturals dels gasos amb efecte d’hivernacle s’han incrementat per les emissions de diòxid de carboni resultants de la combustió dels combustibles fòssils; pel metà i l’òxid nitrós addicionals produïts per les activitats agrícoles i els canvis en l’ús del sòl, i per diversos gasos industrials de llarga vida que no es produeixen de manera natural.

Si la concentració d’aquests gasos continua augmentant al ritme del darrer segle, la intensificació de l’efecte d’hivernacle implicarà, com ja ha succeït, un increment global de la temperatura de l’aire (escalfament mundial) que pot pertorbar de manera significativa i perillosa les pautes naturals del clima i per tant la nostra manera actual de viure.

Durant la darrera dècada i en especial en el context europeu s’ha fet un gran esforç en el disseny i la implementació de les polítiques per fer front al canvi climàtic. En concret i dins de l’àmbit de la mitigació, el 2005 es va crear el Règim europeu del comerç de drets d’emissió, que afecta les instal·lacions industrials molt intensives en emissions de carboni. Igualment s’han implementat polítiques sectorials adreçades a reduir la resta d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, les anomenades emissions difuses, en àmbits com la producció d’energia renovable, l’eficiència energètica, la mobilitat, els residus, l’agricultura i ramaderia o els gasos fluorats.

A Catalunya també s’ha treballat intensament en la incorporació de la variable climàtica a les polítiques. Pel que fa a la mitigació, destaca a l’àmbit normatiu el Pla marc de mitigació del canvi climàtic 2008-2012 i el Pla de l’energia i canvi climàtic 2020. També s’han incentivat i impulsat les accions que voluntàriament volen dur a terme organitzacions públiques o privades, en especial amb la creació el 2010 del Programa d’acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Un complement a aquestes polítiques, que resta pendent d’implementar, és la compensació voluntària d’emissions a través de projectes desenvolupats a Catalunya.

La compensació d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle és el mecanisme voluntari pel qual una organització pot descomptar-se del seu inventari una quantitat determinada de tones que s’han evitat gràcies a la implementació d’un projecte en una altra organització.

Una sèrie d’organitzacions catalanes, ja siguin privades o públiques, ja estan compensant voluntàriament les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que no han pogut reduir. Tanmateix, i atès el desenvolupament internacional que s’ha fet del concepte de compensació d’emissions, només poden compensar mitjançant tones reduïdes en projectes desenvolupats en països tercers.

La compensació d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle és un mecanisme que contribueix al finançament dels projectes que d’una altra manera no es podrien dur a terme, fomenta la inversió, crea ocupació i afavoreix l’ús de tecnologies baixes en carboni.

A Catalunya existeixen una gran quantitat de potencials projectes de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que no es poden executar per falta de finançament i que contribuirien a reduir les nostres emissions globals i a fer un ús més eficient de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR