LLEI 21/2002, de 5 de juliol, de setena modificació de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyLlei

LLEI

21/2002, de 5 de juliol, de setena modificaciÛ de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de rËgim local de Catalunya.

El President de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la seg¸ent

LLEI

Pre‡mbul

Els canvis que s'esdevenen en la societat comporten que els ciutadans formulin noves demandes a les administracions, les quals han d'estar en disposiciÛ de respondre i de prestar els serveis que els sÛn requerits, amb efic‡cia i amb plenes garanties. Aquesta necessitat d'adaptaciÛ afecta molt particularment les administracions locals, perquË sÛn les mÈs properes als ciutadans i, per tant, les que hi mantenen mÈs contacte.

Per respondre a aquestes necessitats, la modificaciÛ de la llei que es promou fa diverses modificacions en el text en vigor de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de rËgim local de Catalunya, i tambÈ regula noves figures jurÌdiques, que tenen per objecte apropar l'AdministraciÛ als ciutadans i facilitar la gestiÛ dels serveis als municipis.

Aquesta Llei dÛna rang legal al principi de subsidiarietat, d'acord amb el qual cal procurar que les competËncies s'atribueixin, de manera preferent, a les autoritats mÈs prÚximes als ciutadans. Estableix l'obligaciÛ de sotmetre a consulta dels veÔns dels municipis afectats els expedients d'agregaciÛ total i de fusiÛ de municipis. Estableix tambÈ l'obligaciÛ de constituir comissions de govern en els municipis de mÈs de cinc mil habitants i en els que siguin capital de comarca. Amplia les competËncies dels municipis i tambÈ dels alcaldes, d'acord amb el que estableix la normativa sectorial i atenent l'apariciÛ de noves demandes dels ciutadans.

La Llei amplia les competËncies que poden Èsser assumides per les entitats municipals descentralitzades, introdueix modificacions amb relaciÛ a l'acord de constituciÛ d'aquestes entitats i a la composiciÛ de la junta de veÔns.

Incidentalment, en el marc de la modificaciÛ, s'adapta la regulaciÛ del padrÛ municipal a les modificacions introduÔdes per la Llei de l'Estat 4/1996, per la qual es modifica la Llei 7/1985, del 2 d'abril, reguladora de les bases del rËgim local, amb relaciÛ al padrÛ municipal.

A mÈs, mitjanÁant aquesta Llei s'introdueix en l'‡mbit municipal la figura del sÌndic o sÌndica de greuges, la funciÛ del qual Ès defensar els drets fonamentals i les llibertats p˙bliques dels veÔns del municipi, i es regulen els requisits que s'han de complir per al nomenament i l'exercici d'aquest c‡rrec.

La Llei fa una nova regulaciÛ de les mancomunitats de municipis, als efectes de flexibilitzar i facilitar-ne la constituciÛ i el funcionament, amb la finalitat ˙ltima de promoure l'agrupaciÛ de municipis per a prestar serveis en com˙.

Amb l'objectiu reiterat de dotar de mÈs eines els municipis, sobretot els petits i els mitjans, i per a facilitar-los la gestiÛ i l'execuciÛ de tasques comunes, es crea la figura de les comunitats de municipis, enteses com unes agrupacions sense personalitat jurÌdica, els acords de les quals vinculen tots els municipis agrupats. La Llei estableix un sistema ‡gil i senzill tant per a la constituciÛ com per al funcionament d'aquestes comunitats, de manera que el fet de crear-les no comporti obstacles innecessaris per a exercir en com˙ la funciÛ de quË es tracti. AixÌ mateix, es mantenen totes les garanties davant tercers en establir que tots i cadascun dels municipis agrupats responen dels acords de la comunitat.

La present Llei tÈ la voluntat decidida, i en aquest sentit ho encomana al Govern, de fomentar la constituciÛ de les mancomunitats i les comunitats de municipis, per a la qual cosa estableix que el Fons de cooperaciÛ local de Catalunya reservi un percentatge de la participaciÛ dels municipis en els ingressos de la Generalitat, a distribuir entre mancomunitats i comunitats de municipis. AixÌ mateix, estableix que el Pla d'inversions locals de Catalunya ha de prioritzar els projectes presentats per les esmentades agrupacions de municipis.

Article 1

S'afegeix un apartat 5 a l'article 9 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

5.†En tot cas, l'atribuciÛ de competËncies als ens locals s'ha de fer d'acord amb la naturalesa i les caracterÌstiques d'aquests ens i les necessitats d'efic‡cia o d'economia a satisfer, d'acord amb el principi de subsidiarietat, i procurant, de manera general, que l'exercici de les competËncies correspongui, de manera preferent, a les autoritats mÈs prÚximes als ciutadans.

Article 2

S'afegeix un apartat 3 a l'article 17 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

3.†En els supÚsits d'agregaciÛ total i en els de fusiÛ de municipis, l'alteraciÛ de termes municipals projectada s'ha de sotmetre a consulta dels veÔns dels municipis afectats per l'expedient instruÔt, per un termini de trenta dies.

Article 3

S'afegeix un article 20 bis a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†El Govern tambÈ ha d'impulsar mesures per a fomentar la constituciÛ de mancomunitats de municipis, regulades pels articles 113 i seg¸ents de la Llei 8/1987, quan la millor garantia en la prestaciÛ de serveis p˙blics de competËncia municipal i l'efic‡cia necess‡ria en la seva prestaciÛ ho facin convenient.

"2.†Les mesures de foment poden consistir en:

"a)†Ajuts econÚmics i tËcnics per a les iniciatives de constituciÛ de mancomunitats que es duguin a terme.

"b)†Previsions especials en els criteris de distribuciÛ del Fons de cooperaciÛ local de Catalunya i en l'assignaciÛ de subvencions finalistes.

"c)†Qualsevol altra que condueixi a la finalitat especificada per l'apartat 1.

3.†Per a poder gaudir de les mesures de foment a quË es refereix l'apartat 2, Ès una condiciÛ necess‡ria que l'objectiu de la mancomunitat municipal que es pugui constituir sigui compatible amb les determinacions del Programa d'actuaciÛ de la comarca o les comarques corresponents.

Article 4

Es modifica l'apartat 1 de l'article 21 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

1.†Si les mesures de foment a quË es refereixen els articles 20 i 20 bis de la Llei 8/1987, o la intervenciÛ dels ens supramunicipals no sÛn suficients per a garantir un nivell homogeni en la prestaciÛ dels serveis de competËncia municipal, el Govern pot iniciar un procÈs de reforma de l'organitzaciÛ municipal en els ‡mbits territorials de Catalunya que ho requereixin.

Article 5

Es modifiquen els apartats 1 i 2 de l'article 38 de la Llei 8/1987, que queden redactats de la manera seg¸ent:

"1.†Tota persona que visqui a Catalunya resta obligada a inscriure's en el padrÛ del municipi en el qual resideix habitualment. Els ciutadans que resideixen en diversos municipis s'han d'inscriure exclusivament en el padrÛ del municipi on passin mÈs temps durant l'any. El conjunt de persones inscrites en el padrÛ municipal constitueix la poblaciÛ del municipi.

2.†Les persones inscrites en el padrÛ municipal sÛn els veÔns del municipi. La condiciÛ de veÌ o veÔna s'adquireix en el mateix moment de la inscripciÛ en el padrÛ corresponent.

Article 6

Es modifica l'article 39 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

"1.†El padrÛ municipal Ès el registre administratiu on consten els veÔns d'un municipi. Les dades que consten en el padrÛ constitueixen una prova pel que fa a la residËncia al municipi i al domicili habitual. Les certificacions expedides pels ajuntaments sobre aquestes dades tenen car‡cter de document p˙blic i, en conseq¸Ëncia, gaudeixen de la presumpciÛ de veracitat i fan prova de les dades que s'hi consignen, a tots els efectes administratius.

"2.†Les dades que consten en el padrÛ municipal sÛn confidencials. L'accÈs a aquestes dades es regeix per les normes que regulen l'accÈs administratiu dels ciutadans als arxius i als registres p˙blics i per la Llei 5 /2002, del 19 d'abril, de l'AgËncia Catalana de ProtecciÛ de Dades.

3.†Sens perjudici del que disposa l'apartat 2 i sense que calgui el consentiment de la persona interessada, les dades del padrÛ poden Èsser comunicades a altres administracions p˙bliques que ho sol∑licitin, quan siguin necess‡ries per a exercir les competËncies respectives, i exclusivament per als assumptes en quË sigui rellevant conËixer la residËncia o el domicili.

Article 7

Es modifica l'article 40 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

"1.†La inscripciÛ en el padrÛ municipal ha de contenir, amb car‡cter obligatori, les dades seg¸ents:

"a)†El nom i els cognoms.

"b)†El sexe.

"c)†El domicili habitual.

"d)†La nacionalitat.

"e)†El lloc i la data de naixement.

"f)†El n˙mero del document nacional d'identitat o, si es tracta de ciutadans estrangers, del document oficial equivalent.

"g)†El certificat o el tÌtol escolar o acadËmic.

"h)†Les dades necess‡ries als efectes de l'elaboraciÛ del cens electoral, sempre que es garanteixi el respecte als drets fonamentals reconeguts per la ConstituciÛ.

"2.†La formaciÛ, el manteniment, la revisiÛ i la custÚdia del padrÛ municipal corresponen a l'ajuntament. La gestiÛ del padrÛ s'ha de fer per mitjans inform‡tics. Els consells comarcals poden assumir la gestiÛ informatitzada del padrÛ dels ajuntaments que ho sol∑licitin per manca de capacitat econÚmica.

"3.†Els ajuntaments han d'efectuar les actuacions i les operacions necess‡ries per tal de mantenir actualitzats els padrons municipals, amb la finalitat que les dades que hi consten s'ajustin a la realitat.

4.†En l'acte de confecciÛ del cens, els ajuntaments poden sol∑licitar altres dades personals d'interËs municipal a efectes estadÌstics. En aquests casos, Ès aplicable el que disposa l'article 39 de la Llei 8/1987.

Article 8

  1. †Es modifica la lletra b de l'apartat 1 de l'article 46 de la Llei 8/1987, que queda redactada de la manera seg¸ent:

    "1.†L'organitzaciÛ municipal es regeix per les regles seg¸ents:

    "[...]

    b)†Hi ha una comissiÛ de govern als municipis amb una poblaciÛ de dret superior a cinc mil habitants i en els de menys quan ho acorda el ple de l'ajuntament o ho estableix el reglament org‡nic d'aquest. En qualsevol cas, la comissiÛ de govern Ès a tots els municipis que siguin capital de comarca, amb independËncia del nombre d'habitants.

  2. †S'afegeix una lletra b' a l'apartat 2 de l'article 46 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

    "2.†Poden complementar l'organitzaciÛ municipal:

    "[...]

    b')†El sÌndic o sÌndica municipal de greuges, si ho acorda el ple per majoria absoluta, a proposta d'un grup municipal.

Article 9

S'afegeix a l'apartat 2 de l'article 48 de la Llei 8/1987 el text seg¸ent:

2.†[...] Cada llista electoral que obtingui representaciÛ a l'ajuntament pot formar grup municipal.

Article 10

Es modifiquen les lletres c i l de l'apartat 2 de l'article 50 de la Llei 8/1987, que queden redactades de la manera seg¸ent:

"2.†Corresponen al ple les atribucions seg¸ents:

"[...]

"c)†L'aprovaciÛ inicial del planejament general del municipi i l'aprovaciÛ que posi fi a la tramitaciÛ municipal dels plans i altres instruments d'ordenaciÛ urbanÌstics.

"[...]

l)†Exercir les accions administratives i judicials, i tambÈ declarar la lesivitat dels actes administratius emanats dels Úrgans de l'ajuntament, en matËries de la competËncia respectiva.

Article 11

  1. †S'afegeixen a l'apartat 1 de l'article 51 de la Llei 8/1987 les lletres j bis i n bis, amb el text seg¸ent:

    "1.†L'alcalde o alcaldessa Ès el president o presidenta de la corporaciÛ i tÈ, en tot cas, les atribucions seg¸ents:

    "[...]

    "j bis)†La iniciativa per a proposar al ple la declaraciÛ de lesivitat dels actes administratius en matËries que sÛn de competËncia de l'alcaldia. AixÌ mateix, l'alcalde o alcaldessa pot declarar la lesivitat respecte a competËncies del ple, per raÛ d'urgËncia que en faci inviable la convocatÚria, i en la primera reuniÛ que tingui n'hi ha de donar compte.

    "[...]

    n bis)†Les aprovacions dels instruments de desenvolupament del planejament general del municipi no expressament atribuÔdes al ple, i tambÈ l'aprovaciÛ dels instruments de gestiÛ urbanÌstica i dels projectes d'urbanitzaciÛ complementaris.

  2. †La lletra o de l'apartat 1 de l'article 51 de la Llei 8/1987 passa a Èsser la lletra p.

  3. †S'afegeix una nova lletra o a l'apartat 1 de l'article 51 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

    o)†Imposar sancions amb relaciÛ a les competËncies municipals, d'acord amb les lleis i els reglaments de desenvolupament.

Article 12

S'afegeix un article 56 bis a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"Article 56 bis

"1.†Per a poder Èsser elegit sÌndic o sÌndica municipal de greuges, s'han de complir les condicions seg¸ents:

"a)†…sser major d'edat i gaudir de la plenitud de drets civils i polÌtics.

"b)†Tenir la condiciÛ polÌtica de catal‡, d'acord amb el que estableix l'article 6 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

"2.†El sÌndic o sÌndica municipal de greuges Ès escollit pel ple de l'ajuntament per una majoria de les tres cinquenes parts dels seus membres, en primera votaciÛ; si no s'assoleix aquesta majoria, en la segona votaciÛ Ès suficient la majoria absoluta. Correspon a l'alcalde o alcaldessa de nomenar el sÌndic o sÌndica municipal de greuges.

"3.†El c‡rrec de sÌndic o sÌndica municipal de greuges tÈ una durada de cinc anys; nomÈs pot cessar per ren˙ncia expressa, per mort o per incapacitat sobrevinguda o per condemna ferma per delicte dolÛs.

4.†La funciÛ de sÌndic o sÌndica municipal de greuges Ès defensar els drets fonamentals i les llibertats p˙bliques dels veÔns del municipi, per la qual cosa pot supervisar les activitats de l'AdministraciÛ municipal. El sÌndic o sÌndica municipal de greuges exerceix la seva funciÛ amb independËncia i objectivitat.

Article 13

Es modifica l'apartat 1 de l'article 57 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

1.†En tots els municipis de mÈs de cinc mil habitants s'han de constituir comissions d'estudi, d'informe o de consulta. Als altres municipis poden haver-hi aquestes comissions, sempre que les hagi previst el reglament org‡nic o ho acordi el ple de l'ajuntament. En qualsevol cas, als municipis que sÛn capital de comarca s'han de constituir les esmentades comissions, amb independËncia del nombre d'habitants del municipi.

Article 14

  1. †S'afegeix un apartat 1 bis a l'article 63 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

    1 bis. Els ens locals tenen competËncies en els ‡mbits de la participaciÛ ciutadana, de l'autoorganitzaciÛ, de la identitat i la representaciÛ locals, de la sostenibilitat ambiental i la gestiÛ territorial, de la cohesiÛ social, de les infraestructures de mobilitat, de la connectivitat, de la tecnologia de la informaciÛ i de la comunicaciÛ, dels abastaments energËtics i de la gestiÛ de recursos econÚmics, amb l'abast que fixen aquesta Llei i la legislaciÛ sectorial respectiva.

  2. †Es modifica la lletra b de l'apartat 3 de l'article 63 de la Llei 8/1987, que queda redactada de la manera seg¸ent:

    b)†La capacitat de gestiÛ dels municipis, amb una consideraciÛ especial a llur demografia i als sotmesos a rËgim municipal especial.

Article 15

  1. †Es modifiquen les lletres c i d de l'article 64 de la Llei 8/1987, que queden redactades de la manera seg¸ent:

    "c)†Als municipis amb una poblaciÛ superior als vint mil habitants, a mÈs: protecciÛ civil, prestaciÛ de serveis socials, prevenciÛ i extinciÛ d'incendis i instal∑lacions esportives d'˙s p˙blic. En matËria de protecciÛ civil, han d'elaborar els plans b‡sics d'emergËncia municipal i els plans d'actuaciÛ i plans especÌfics, en el cas que estiguin afectats per riscs especials o especÌfics. En matËria de serveis socials, el finanÁament ha d'incloure els serveis socials de la poblaciÛ establerts legalment com a obligatoris.

    d)†Als municipis amb una poblaciÛ superior als trenta mil habitants, a mÈs: el servei de lectura p˙blica de forma descentralitzada, d'acord amb el Mapa de lectura p˙blica.

  2. †S'afegeix una lletra e a l'article 64 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

    e)†Als municipis amb una poblaciÛ superior als cinquanta mil habitants, a mÈs: transport col∑lectiu urb‡ de viatgers i protecciÛ del medi, servei de transport adaptat que cobreixi les necessitats de desplaÁament de persones amb mobilitat reduÔda. TambÈ han de prestar aquest servei tots els municipis que siguin capital de comarca.

Article 16

Es modifica l'article 67 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

"1.†El municipi pot exercir competËncies delegades per l'AdministraciÛ de la Generalitat en els termes establerts per les lleis.

"2.†D'acord amb el que estableix l'apartat 1, els municipis de mÈs de cinquanta mil habitants, els municipis turÌstics que assoleixen aquesta poblaciÛ en sumar la mitjana ponderada anual de poblaciÛ turÌstica i els altres municipis amb una poblaciÛ inferior que ho sol∑licitin i que justifiquin una capacitat suficient de gestiÛ tËcnica poden exercir per delegaciÛ del Govern les competËncies sancionadores i les establertes pels apartats 2 i 3 de l'article 5 de la Llei 10/1990, del 15 de juny, sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i els establiments p˙blics.

3.†El Govern pot delegar les competËncies sancionadores establertes per la Llei 10/1999, sobre la tinenÁa de gossos considerats potencialment perillosos, als ajuntaments que ho sol∑licitin.

Article 17

Es modifiquen les lletres c i d de l'apartat 1 de l'article 76 de la Llei 8/1987, que queden redactades de la manera seg¸ent:

"c)†L'acord municipal sobre constituciÛ de l'entitat municipal descentralitzada ha de determinar les competËncies que, d'acord amb l'article 79 de la Llei 8/1987, ha d'assumir l'entitat, i el sistema de participaciÛ en els ingressos de l'ajuntament. L'acord s'ha de sotmetre al tr‡mit d'informaciÛ p˙blica per un termini no inferior a seixanta dies; un cop transcorregut aquest termini, s'ha de trametre al Departament de GovernaciÛ i Relacions Institucionals, juntament amb la resoluciÛ de les al∑legacions presentades, la qual s'ha d'adoptar amb el mateix quÚrum establert per l'article 112.2.b de la Llei 8/1987. TambÈ s'ha de fer la tramesa quan l'expedient s'ha iniciat a inst‡ncia dels veÔns, encara que l'acord municipal no hi sigui favorable.

d)†L'entitat ha de comptar amb un Úrgan unipersonal executiu d'elecciÛ directa i amb un Úrgan col∑legiat de control, que s'han d'escollir un cop finalitzat el procediment que estableix l'article 78 de la Llei 8/1987, com a requisit per a la constituciÛ v‡lida de l'entitat municipal descentralitzada.

Article 18

  1. †Es modifica l'apartat 2 de l'article 78, de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

    2.†L'Úrgan col∑legiat, que adopta la denominaciÛ de junta de veÔns, Ès format pel president o presidenta i pels vocals, en un nombre equivalent al terÁ dels regidors que integren l'ajuntament, que en cap cas no pot Èsser inferior a dos. En el cas que el nombre de vocals sigui imparell, s'hi ha d'afegir un vocal mÈs.

  2. †S'afegeix l'apartat 7 a l'article 78 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

    7.†En el cas de vacant en la presidËncia de l'entitat municipal descentralitzada, aquesta ha d'Èsser ocupada per la seg¸ent persona que hagi obtingut mÈs vots populars en les eleccions a l'Úrgan unipersonal.

Article 19

S'afegeixen les lletres e, f i g a l'apartat 1 de l'article 79 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"e)†L'ordenaciÛ del tr‡nsit de vehicles i de persones en el seu ‡mbit.

"f)†La conservaciÛ i el manteniment dels parcs i els jardins i del patrimoni histÚric i artÌstic del seu ‡mbit.

g)†Les activitats culturals i esportives directament vinculades a l'entitat.

Article 20

Es modifica l'apartat 5 de l'article 80 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

5.†L'entitat ha de contribuir a les c‡rregues generals del municipi en la forma i la proporciÛ que determina la legislaciÛ de finances locals, sens perjudici de la participaciÛ de l'entitat en els ingressos de l'ajuntament.

Article 21

  1. †El tÌtol X de la Llei 8/1987 queda redactat de la manera seg¸ent:

    TÌtol X. De les mancomunitats i les comunitats de municipis

  2. †S'afegeix un capÌtol I al tÌtol X de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

    CapÌtol I. Les mancomunitats de municipis

Article 22

Es modifica l'article 113 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

"1.†Els municipis tenen dret a associar-se en mancomunitats de municipis per a establir, gestionar o executar en com˙ obres i serveis determinats de llur competËncia. En concret, es poden constituir mancomunitats, entre altres, en matËria urbanÌstica, d'aig¸es, de sanejament, de transport i de gestiÛ de residus.

"2.†L'‡mbit d'actuaciÛ de les mancomunitats no pot comprendre totes les competËncies assignades als municipis que les integren. Entre les potestats que se'ls assignin, s'hi pot incloure la sancionadora en les matËries sobre les quals tinguin competËncia.

"3.†Poden mancomunar-se municipis entre els quals no hi hagi continuÔtat territorial, si aquesta no es requereix per a la naturalesa de les finalitats de la mancomunitat.

"4.†Els municipis d'una comarca no es poden associar amb altres d'una comarca diferent si la mancomunitat tÈ per objecte obres i serveis compresos en el programa d'actuaciÛ comarcal.

5.†Poden constituir-se mancomunitats amb municipis que pertanyin a altres comunitats autÚnomes, sempre que es compleixin els requisits establerts per la legislaciÛ vigent.

Article 23

Es modifica l'article 114 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

"1.†Les mancomunitats tenen la naturalesa d'ens locals amb personalitat i amb capacitat jurÌdica per al compliment de llurs fins especÌfics i es regeixen per llurs estatuts.

"2.†Els estatuts de la mancomunitat han de regular necess‡riament:

"a)†Els municipis que comprËn.

"b)†L'objecte i les competËncies.

"c)†La denominaciÛ i el domicili.

"d)†Els recursos financers, les aportacions i els compromisos, i els drets i deures dels municipis afectats.

"e)†Els Úrgans de govern, el nombre i la forma de designaciÛ dels representants dels municipis associats i la forma de designar i revocar els administradors.

"f)†El termini de durada i els supÚsits de dissoluciÛ.

"g)†Les normes de funcionament.

"h)†La forma de liquidaciÛ.

"i)†Les relacions amb els municipis i, si escau, les comarques interessades.

3.†Els Úrgans de govern de la mancomunitat sÛn representatius dels ajuntaments.

Article 24

Es modifica l'article 115 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

La iniciativa per a constituir la mancomunitat s'ha d'aprovar amb el vot favorable de la majoria simple del nombre legal de membres de cadascun dels ajuntaments que s'associÔn.

Article 25

Es modifica l'article 116 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

"1.†El projecte d'estatuts de la mancomunitat ha d'Èsser elaborat per una comissiÛ integrada per un membre de cada una de les entitats interessades, que ha d'Èsser designat per l'acord a quË fa referËncia l'article 115 de la Llei 8/1987.

"2.†El projecte d'estatuts ha d'Èsser aprovat per una assemblea integrada per tots els membres corporatius dels municipis que es mancomunin.

"3.†Correspon a l'alcalde o alcaldessa del municipi de major poblaciÛ la funciÛ de convocar i presidir aquesta assemblea. Actua de secretari o secret‡ria el que ho sigui d'aquesta entitat.

"4.†Per a la v‡lida constituciÛ de l'assemblea cal l'assistËncia de la meitat mÈs un del total dels seus membres.

5.†L'aprovaciÛ del projecte d'estatuts requereix el vot favorable de la majoria simple dels assistents.

Article 26

Es modifica l'article 117 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

"1.†El projecte d'estatuts s'ha de trametre al consell comarcal o consells comarcals afectats per tal que n'emetin informe i s'ha de sotmetre a informaciÛ p˙blica, per un termini de trenta dies, mitjanÁant la inserciÛ d'anuncis als taulers d'edictes dels ajuntaments i la publicaciÛ en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

"2.†L'assemblea a quË fa referËncia l'article 116.2 de la Llei 8/1987, un cop resoltes les al∑legacions formulades, ha d'aprovar definitivament, si escau, el projecte d'estatuts, per majoria simple dels assistents.

3.†El projecte definitiu d'estatuts s'ha de trametre al Departament de GovernaciÛ i Relacions Institucionals perquË, en el termini d'un mes, formuli les observacions de legalitat i els suggeriments i les propostes que consideri convenients.

Article 27

S'afegeix un article 117.II a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†Els estatuts s'han d'aprovar per acord del ple dels ajuntaments que decideixin integrar-se en la mancomunitat, adoptat per majoria absoluta.

"2.†Un cop aprovats els estatuts, la mancomunitat n'ha de trametre una cÚpia al Departament de GovernaciÛ i Relacions Institucionals.

3.†En el cas de modificaciÛ dels estatuts, Ès aplicable el que estableixen l'apartat 3 de l'article 117 de la Llei 8/1987 i l'apartat 2 del present article.

Article 28

S'afegeix un article 117.III a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"Per a la dissoluciÛ de la mancomunitat cal seguir el procediment seg¸ent:

"a)†L'acord de l'assemblea a quË fa referËncia l'apartat 2 de l'article 116 de la Llei 8/1987, adoptat per majoria simple dels assistents.

"b)†L'informe preceptiu dels consells comarcals afectats i del Departament de GovernaciÛ i Relacions Institucionals.

c)†La ratificaciÛ de l'acord pel ple dels municipis mancomunats, adoptat per majoria absoluta.

Article 29

S'afegeix un article 117.IV a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†El Govern ha de prestar assessorament i suport a la constituciÛ de noves mancomunitats i al funcionament de les existents.

2.†Les obres i els serveis proposats per les mancomunitats s'han d'incloure, amb car‡cter prioritari, en el Pla director d'inversions locals de Catalunya, en el qual ha de figurar un apartat destinat a les obres i els serveis d'interËs supramunicipal.

Article 30

S'afegeix un capÌtol II al tÌtol X de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

CapÌtol II. Les comunitats de municipis

Article 31

S'afegeix un article 117.V a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†Els municipis, per a gestionar i executar tasques i funcions comunes, poden associar-se amb altres municipis i crear una comunitat de municipis, la qual pot tenir car‡cter temporal o bÈ indefinit.

"2.†Les comunitats de municipis no tenen personalitat jurÌdica prÚpia. No obstant aixÚ, els acords que adopten vinculen tots els municipis agrupats i tenen efic‡cia davant tercers, com si fossin adoptats per tots i cadascun dels municipis que integren la comunitat.

3.†Les comunitats de municipis es regeixen pel que estableix aquesta Llei, pels convenis respectius i, supletÚriament, per la normativa de rËgim local.

Article 32

S'afegeix un article 117.VI a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†Per a formar una comunitat de municipis no Ès indispensable que els municipis pertanyin a la mateixa comarca, ni que hi hagi continuÔtat territorial entre ells, si no ho requereix la naturalesa de la finalitat que es pretÈn portar a terme.

2.†L'objecte de la comunitat de municipis sempre ha d'Èsser determinat.

Article 33

S'afegeix un article 117.VII a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†L'expedient de constituciÛ de la comunitat de municipis es porta a terme, de manera inicial, mitjanÁant un decret de l'alcalde o alcaldessa de cadascun dels municipis que la promouen.

"2.†La resoluciÛ que expressa la voluntat de constituir la comunitat ha d'incloure un projecte de conveni referit als aspectes org‡nics i de funcionament. AixÌ mateix, ha de designar, d'entre els membres electes de la corporaciÛ, el representant municipal que ha d'integrar el consell de la comunitat.

"3.†Una vegada adoptada la resoluciÛ a quË fa referËncia l'apartat 2 per tots els municipis que promouen la comunitat, l'alcalde o alcaldessa del municipi amb un nombre mÈs elevat d'habitants l'ha de sotmetre a informaciÛ p˙blica, juntament amb els documents que integren l'expedient, durant un termini de vint dies h‡bils, per a l'examen i la presentaciÛ d'al∑legacions i suggeriments. Alhora, els alcaldes de la resta de municipis han d'ordenar la inserciÛ de l'anunci als taulers d'edictes de les corporacions respectives.

"4.†Un cop transcorregut el termini d'informaciÛ p˙blica i resoltes, si s'escau, les al∑legacions presentades pel municipi en quË s'hagin presentat, en el si de cada ajuntament i amb el quÚrum de la majoria absoluta, s'ha d'adoptar un acord plenari d'aprovaciÛ de la constituciÛ de la comunitat de municipis i del conveni que la regula.

5.†L'acord plenari d'aprovaciÛ, adoptat per tots els municipis, i el conveni que regula la comunitat han d'Èsser publicats Ìntegrament en el ButlletÌ Oficial de la ProvÌncia (BOP) pel municipi amb un nombre mÈs elevat d'habitants; tambÈ s'han de publicar al tauler d'anuncis de cada ajuntament. En el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) s'ha de fer referËncia al BOP en quË apareixen publicats l' acord i el conveni.

Article 34

S'afegeix un article 117.VIII a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"El projecte de conveni de la comunitat de municipis ha d'establir i regular els aspectes necessaris perquË funcioni, en especial els seg¸ents:

"a)†Els municipis que comprËn.

"b)†L'objecte, la denominaciÛ i les finalitats de la comunitat.

"c)†El municipi on tÈ el domicili la comunitat i es guarda el llibre d'actes.

"d)†Els drets i els deures dels municipis agrupats.

"e)†La relaciÛ de les competËncies que es confereixen a la comunitat per a exercir les funcions que li corresponen.

"f)†Els Úrgans de la comunitat, amb referËncia al procediment de designaciÛ i de cessament, a la composiciÛ, a les funcions, i al rËgim de funcionament i d'adopciÛ d'acords.

"g)†Els recursos financers, les aportacions i els compromisos dels municipis que integren la comunitat.

"h)†El termini de durada i els supÚsits i el procediment de dissoluciÛ i liquidaciÛ de la comunitat.

i)†Les condicions per a la incorporaciÛ de nous membres a la comunitat i per a la separaciÛ d'algun dels municipis que la integren.

Article 35

S'afegeix un article 117.IX a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†En el marc del que regula el conveni corresponent, pertoquen a la comunitat de municipis totes les competËncies, les potestats i les funcions que li atribueixen els municipis agrupats.

2.†Tots els municipis agrupats responen de forma solid‡ria dels acords adoptats pels Úrgans de la comunitat.

Article 36

S'afegeix un article 117.X a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†Els Úrgans de la comunitat de municipis han d'Èsser representatius dels ajuntaments que la constitueixen.

"2.†SÛn Úrgans necessaris de la comunitat de municipis el president o presidenta i el consell.

"3.†El consell, on han d'estar representats tots els ajuntaments dels municipis agrupats, Ès l'Úrgan m‡xim de govern.

4.†El president o presidenta de la comunitat Ès designat pel ple del consell, d'entre els alcaldes dels municipis que la constitueixen.

Article 37

S'afegeix un article 117.XI a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†Llevat que el conveni de la comunitat disposi el contrari, corresponen al president o presidenta del consell les funcions que la normativa de rËgim local atribueix a l'alcalde o alcaldessa, amb relaciÛ a la prestaciÛ dels serveis o les funcions convinguts, i al consell, les funcions que la mateixa normativa atribueix al ple de l'ajuntament.

2.†Les decisions del president o presidenta i del consell han de constar en un llibre d'actes i resolucions.

Article 38

S'afegeix un article 117.XII a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†El secretari o secret‡ria de l'ajuntament on Ès situat el domicili de la comunitat actua com a secretari o secret‡ria del consell, el qual pot delegar les seves funcions en qualsevol altre secretari o secret‡ria d'un dels municipis agrupats.

2.†El secretari o secret‡ria assisteix a les sessions amb veu i sense vot i li correspon aixecar les actes, expedir les certificacions dels acords i prestar l'assessorament jurÌdic.

Article 39

S'afegeix un article 117.XIII a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

La contractaciÛ d'obres i subministraments, si escau, s'ha d'adaptar al que estableix la legislaciÛ de contractaciÛ aplicable als ens locals.

Article 40

S'afegeix un article 117.XIV a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

"1.†La comunitat ha de comptar amb una secciÛ prÚpia en el pressupost de cadascun dels ajuntaments integrants, la qual Ès gestionada per la comunitat.

"2.†L'autoritzaciÛ i la disposiciÛ de la despesa sÛn a c‡rrec del consell i del president o presidenta, en funciÛ de la distribuciÛ de competËncies establertes pel conveni de la comunitat.

"3.†El consell de la comunitat ha de presentar anualment una memÚria i un compte de la gestiÛ del servei, sens perjudici del que estableix la legislaciÛ de finances locals.

4.†L'exercici de la funciÛ interventora, de control financer i d'efic‡cia del servei correspon, d'acord amb el que estableix la legislaciÛ de finances locals, a l'interventor o interventora de l'ajuntament on Ès situat el domicili de la comunitat.

Article 41

  1. †S'afegeix la lletra c a l'apartat 2 de l'article 149 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

    "c)†Es tracti de l'accÈs a informaciÛ o documentaciÛ de la corporaciÛ local que sigui de lliure accÈs als ciutadans.

  2. †S'afegeix l'apartat 4 bis a l'article 149 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

    "4 bis. Els membres de la corporaciÛ tenen dret a obtenir cÚpia de la documentaciÛ a la qual tenen accÈs. Aquesta cÚpia es pot obtenir en format paper o bÈ en el suport tËcnic que permeti d'accedir a la informaciÛ requerida."

Article 42

Es modifica l'apartat 1 de l'article 151 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

1.†Els membres de les corporacions locals han de percebre retribucions per l'exercici de llurs c‡rrecs quan ho fan en rËgim de dedicaciÛ exclusiva o parcial, i han d'Èsser donats d'alta en el rËgim general de la Seguretat Social; les corporacions n'han d'assumir el pagament de les quotes empresarials.

Article 43

Es modifica l'article 155 de la Llei 8/1987, que queda redactat de la manera seg¸ent:

"1.†Als municipis de mÈs de dos mil habitants, tots els grups municipals han de disposar d'un espai per al desenvolupament de llurs activitats, que ha d'estar situat preferentment a la seu de l'ajuntament mateix o en un local habilitat a aquests efectes, i tambÈ d'un espai per a tenir reunions en el mateix edifici de la corporaciÛ. Igualment, l'ajuntament ha de facilitar als grups municipals els mitjans humans i materials mÌnims i indispensables perquË puguin desenvolupar llurs funcions; se n'han de determinar els criteris i les condicions d'utilitzaciÛ per acord del ple.

2.†El ple de l'ajuntament ha de garantir la participaciÛ dels regidors i dels grups municipals en els Úrgans d'informaciÛ i difusiÛ municipal, com ara la televisiÛ local, les emissores de r‡dio municipals i les publicacions i els butlletins editats per l'ajuntament. En aquest sentit, els respectius plens han d'aprovar un reglament que reguli les condicions d'accÈs i d'˙s d'aquests mitjans pels regidors i els grups municipals constituÔts al si de la corporaciÛ.

Article 44

S'afegeix una lletra e a l'apartat 1 de l'article 171 de la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

e)†La prioritat dels projectes presentats per les comunitats i les mancomunitats de municipis.

Article 45

S'afegeix l'apartat 2 a l'article 179 a la Llei 8/1987, amb el text seg¸ent:

2.†El Fons de cooperaciÛ local de Catalunya ha de fomentar la constituciÛ de comunitats i mancomunitats de municipis. A aquest efecte ha de reservar un percentatge de la participaciÛ dels municipis en els ingressos de la Generalitat a distribuir entre les comunitats i les mancomunitats constituÔdes, en els termes que es determini per reglament.

Disposicions transitÚries

Primera

Les juntes de veÔns de les entitats municipals descentralitzades de Catalunya han de mantenir el mateix nombre de vocals existent en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta Llei fins que s'hagi d'escollir una nova junta, en quË ser‡ aplicable el que estableix l'article 78 de la Llei 8/1987 amb relaciÛ al nombre de vocals.

Segona

L'aplicaciÛ del nou rËgim competencial dels ajuntaments entrar‡ en vigor a l'inici del mandat dels ens locals sorgits de les properes eleccions municipals.

Disposicions finals

Primera

El Departament de GovernaciÛ i Relacions Institucionals, en el termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta modificaciÛ, ha de promulgar un reglament d'organitzaciÛ i funcionament de les entitats locals o un reglament org‡nic dels ajuntaments catalans que ser‡ aplicable als que no n'hagin aprovat un de propi.

Segona

El Govern, en el termini m‡xim de nou mesos, ha de promulgar un decret legislatiu per a refondre el text d'aquesta Llei amb el de la Llei 8/1987, municipal i de rËgim local de Catalunya. TambÈ s'han d'incorporar al text refÛs totes les modificacions relatives al rËgim local de Catalunya, fetes pels articles que corresponen de la Llei 13/1988, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya, de les seves entitats autÚnomes i de les entitats gestores de la Seguretat Social per al 1989; per la Llei 9/1994, de reforma de la legislaciÛ relativa a la funciÛ p˙blica de la Generalitat de Catalunya; pel Decret legislatiu 13/1994, pel qual s'aprova l'adequaciÛ a la Llei de rËgim jurÌdic de les administracions p˙bliques i del procediment administratiu com˙ de les lleis que afecten el Departament de GovernaciÛ en matËria de rËgim local, joc, espectacles, activitats recreatives, i el rËgim de recursos dels seus organismes autÚnoms; per la Llei 1/1998, de polÌtica ling¸Ìstica; per la Llei 13/1998, de modificaciÛ de la Llei 8/1987, amb relaciÛ als requisits exigits per constituir municipis nous; per la Llei 3 /2002, de quarta [sisena] modificaciÛ de la Llei 8/1987, municipal i de rËgim local de Catalunya, i tambÈ qualsevol altra derivada d'una modificaciÛ legislativa relativa al rËgim

local de Catalunya o d'una declaraciÛ de nul∑litat, acordada per sentËncia del Tribunal Constitucional. AixÌ mateix, el Govern ha d'intitular-ne els articles i harmonitzar-ne el text, l'ordenaciÛ, la numeraciÛ i les remissions internes, d'acord amb les directrius de la Norma sobre elaboraciÛ de les normes, del Govern.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicaciÛ aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 5 de juliol de 2002

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR