ORDEN TES/177/2015, de 8 de junio, por la que se aprueban las bases reguladoras de las subvenciones para actuaciones de ordenación ambiental de la iluminación exterior.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE TERRITORIO Y SOSTENIBILIDAD
Rango de LeyOrden

El Parlament de Catalunya va promulgar la Llei 6/2001, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn. La finalitat d’aquesta Llei és la prevenció i la correcció de la contaminació lumínica a fi de mantenir al màxim possible les condicions naturals de les hores nocturnes en benefici de la fauna, de la flora i dels ecosistemes en general, de promoure l’eficiència energètica dels enllumenats exteriors, d’evitar la llum artificial innecessària, molesta i sobrera, i de prevenir i corregir els efectes de la contaminació lumínica en la visió del cel.

El Govern de la Generalitat de Catalunya té, com a un dels eixos bàsics de la seva política sobre el medi ambient, la racionalització dels recursos naturals i l’aplicació de les millors tècniques disponibles per fomentar el respecte envers l’entorn natural i l’estalvi de recursos. L’objectiu de la normativa de protecció del medi nocturn és regular els aspectes relatius a les instal·lacions i els aparells d’il·luminació exterior i els d’interior pel que fa a la contaminació lumínica que poden produir.

El Departament de Territori i Sostenibilitat estableix, d’acord amb les orientacions del Govern, les directrius generals de la política de medi ambient i l’exercici de les competències i les funcions que estableix en aquest àmbit el Decret 200/2010, de 27 de maig, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i el Decret 342/2011, de 17 de maig, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat.

L’article 14 de la Llei 6/2001, de 31 de maig, disposa que “s’han d’establir línies d’ajuts específics per promoure l’adaptació dels enllumenats exteriors a les prescripcions de la Llei” i que “per a l’atorgament d’aquests ajuts, és criteri preferent que l’adaptació de l’enllumenat es faci en una zona de protecció màxima (E1) o en un punt de referència”.

L’article 7.5 de la Llei 6/2001, de 31 de maig, estableix que en la renovació de l’enllumenat públic s’han de substituir les làmpades de vapor de mercuri d’alta pressió (VM) per d’altres de menor emissió de radiació de longitud d’ona curta i major eficàcia lluminosa i que s’ha de tendir a la reducció de la potència instal·lada.

El compliment de la normativa ambiental de protecció del medi nocturn i l’aplicació de les millors tècniques disponibles en l’enllumenat públic permet reduir la despesa energètica i el consum de recursos naturals i evitar l’emissió de CO 2 .

Els darrers anys, des del Departament competent en medi ambient s’han obert línies de subvencions adreçades a l’enllumenat de titularitat pública que han permès una millora substancial en la protecció del medi nocturn i en l’estalvi i l’aprofitament de l’energia. Tot i això, s’estima que encara resten pendents d’adequar un 30% de les instal·lacions d’il·luminació exterior que es consideren molt ineficients.

A fi d’assolir més eficàcia i eficiència en la tramitació dels procediments de subvencions, i amb la voluntat de garantir la continuïtat d’aquesta actuació, s’ha considerat oportú aprovar aquestes noves bases reguladores generals que regiran les convocatòries de subvencions per executar actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior.

Per això, d’acord amb les previsions del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

S’aproven les bases reguladores de les subvencions per a actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior, les quals consten a l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Resta derogada l’Ordre TES/152/2012, de 7 de juny, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions per a actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior (DOGC núm. 6150, de 15.6.2012).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà del dia que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 8 de juny de 2015

Santi Vila i Vicente

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Bases reguladores

  1. Objecte

    Aquesta línia de subvencions té com a objecte el foment de la realització d’actuacions d’adequació de la il·luminació exterior existent a las prescripcions de la normativa de prevenció de la contaminació lumínica.

  2. Actuacions subvencionables

    2.1 Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les actuacions d’adequació de les instal·lacions d’il·luminació exterior existents que, d’acord amb el Mapa de la protecció envers la contaminació lluminosa, es trobin en:

    1. Cas A. Instal·lacions d’il·luminació exterior situades íntegrament en:

      Punts de referència i les seves àrees d’influència.

      Zones de protecció màxima envers la contaminació lumínica (E1).

      Zones de protecció alta (E2) o moderada (E3) envers la contaminació lumínica que estiguin a una distància menor de 2 km de zones de protecció màxima (E1).

      Les actuacions subvencionables han d’incloure alguna de les accions següents:

      Substitució de làmpades d’incandescència, vapor de mercuri d’alta i/o baixa pressió i halogenurs metàl·lics per d’altres que compleixin les condicions que es detallen a continuació:

      Làmpades que tinguin menys del 2% de radiància per sota dels 440 nm, dins del rang de longituds d’ona comprés entre 280 i 780 nm. En el cas dels LED, han de tenir menys de l’1% per sota dels 500 nm i longitud d’ona predominant per sobre dels 585 nm (làmpades de vapor de sodi d’alta i/o baixa pressió / làmpades tipus LED ambre)

      Substitució de pàmpols d’un llum que emeten un flux d’hemisferi superior instal·lat superior a l’1%, per d’altres que emeten com a màxim l’1%.

      Instal·lació de reguladors horaris.

      Instal·lació de reguladors de flux lluminós.

    2. Cas B. Instal·lacions d’il·luminació exterior situades totalment o parcialment en:

      Zones de protecció alta (E2) o moderada (E3) envers la contaminació lumínica que estiguin a una distància superior a 2 km de zones de protecció màxima (E1).

      Les actuacions subvencionables han d’incloure alguna de les accions següents:

      Substitució de làmpades d’incandescència, vapor de mercuri d’alta i/o baixa pressió i halogenurs metàl·lics que no compleixin les condicions que es detallen a continuació per d’altres que les compleixin:

      Làmpades que tinguin menys del 5% de radiància per sota dels 440 nm, dins del rang de longituds d’ona comprés entre 280 i 780 nm. En el cas dels LED, han de tenir menys del 15% per sota dels 500 nm. En el cas de no poder justificar documentalment aquests percentatges, s’accepten les làmpades que emeten llum de temperatura de color igual o inferior a 3.000 K.

      Substitució de pàmpols d’un llum que emeten un flux d’hemisferi superior instal·lat superior a l’1%, per d’altres que emeten com a màxim l’1%.

      Instal·lació de reguladors horaris.

      Instal·lació de reguladors de flux lluminós.

      2.2 En les convocatòries corresponents es determina si és objecte de subvenció el cas A, el cas B o ambdós.

      2.3 El període d’execució de l’actuació és el que, amb aquesta finalitat, s’indica en la convocatòria corresponent.

      L’òrgan concedent pot ampliar aquest termini, a petició del/de la beneficiari/ària, si aquest/a acredita, en els termes i condicions previstes a l’article 49 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, la impossibilitat d’executar l’actuació dins del termini previst per causa justificada que no li sigui directament imputable. Aquesta ampliació de termini no pot excedir la meitat del termini inicial ni de l’exercici pressupostari corresponent, i es pot concedir sempre que no es perjudiquin drets de tercers.

  3. Persones beneficiàries

    Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases els ajuntaments, les entitats municipals descentralitzades i els consells comarcals. També poden ser persones beneficiàries els consells comarcals que tinguin encomanada pels ajuntaments o entitats municipals descentralitzades de la seva comarca, mitjançant un instrument vàlid en dret, la gestió i l’execució de l’actuació subvencionable i, en el cas que s’atorgui la subvenció, el seu cobrament.

  4. Requisits i incompatibilitats

    4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits següents:

    1. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    2. Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant l’Administració de la Generalitat de Catalunya i l’Administració General de l’Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

    3. En el cas que disposin d’una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones, indicar els mitjans, amb l’acord dels agents socials, per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe, i intervenir-hi, en els centres de treball.

    4. Complir les obligacions que estableixen els articles 9, 10, 11 i 35 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

    5. Complir la normativa vigent d’integració de persones discapacitades en matèria de processos de selecció de personal.

    6. Declarar sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa actuació, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

    4.2 La percepció d’aquestes subvencions és compatible amb la percepció de subvencions procedents d’altres fonts, públiques o privades, sempre que, aïlladament o en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR