ORDEN EMO/263/2015, de 17 de agosto, por la que se aprueban las bases reguladoras y se hace pública la convocatoria para el año 2015 de la línea de ayudas del Fondo de atención solidaria de suministros básicos.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE EMPRESA Y EMPLEO
Rango de LeyOrden

L’objecte d’aquesta convocatòria del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya és regular la concessió d’ajuts del Fons d’atenció solidària de subministraments bàsics previstos en el pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2015 destinat a les persones afectades per la pobresa energètica.

La naturalesa de l’ajut del Fons d’atenció solidària de subministraments justifica la realització de pagaments avançats amb caràcter previ a la justificació, com a finançament necessari per poder dur a terme les actuacions inherents a la subvenció: donar suport econòmic a les unitats familiars en situació de vulnerabilitat econòmica que no poden complir els compromisos de pagament dels subministraments d’aigua, gas i electricitat.

La disposició addicional primera de la Llei 20/2014, del 29 de desembre, de modificació de la Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya, per a la millora de la protecció de les persones consumidores en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris, vulnerabilitat econòmica i relacions de consum (DOGC núm. 6780 de 31.12.2014), crea el Fons d’atenció solidària de subministraments bàsics. Aquest Fons té per objecte donar suport econòmic a aquelles unitats familiars que no poden atendre els compromisos de pagament dels serveis de subministrament d’aigua, electricitat o gas, de conformitat amb les previsions de l’apartat 9 de l’article 252-4 del Codi de consum.

D’acord amb l’apartat segon de la disposició addicional primera de la Llei 20/2014, del 29 de desembre, el Fons d’atenció solidària de subministraments bàsics s’ha de desplegar per reglament i s’ha de nodrir, entre d’altres aportacions, de les que facin les empreses subministradores i les administracions públiques.

La disposició addicional onzena de la Llei 3/2015, de l’11 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives (DOGC núm. 6830, de 13.3.2015), disposa que el Govern ha d’establir els mecanismes legals per a garantir que el Fons d’atenció als subministraments bàsics es nodreixi, preferentment, a partir de les aportacions de les empreses subministradores i, a aquest efecte ha de presentar, abans del 31 de març una proposta de mecanisme que garanteixi aquestes aportacions i l’ha d’aplicar abans del 30 de setembre de 2015.

El desenvolupament reglamentari amb l’objectiu de regular el Fons d’atenció als subministraments bàsics s’ha de fer mitjançant la figura del decret. Ara bé, el procediment d’elaboració d’un decret col·lideix, pel que fa als terminis, amb la necessitat urgent d’atendre situacions de vulnerabilitat econòmica, per la qual cosa és necessari una solució alternativa per a l’any en curs.

A aquestes bases els són aplicables el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006,de 21 de juliol.

Vista la Llei 2/2015, de l'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015 (DOGC núm. 6830 de 13.3.2015).

Atès aquest interès, vist l'informe de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada i, en virtut de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 1234 de 22.12.1989),

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions de la línia d’ajuts del Fons d’atenció solidària de subministraments bàsics.

Els recursos econòmics del Fons s’han de destinar a donar suport econòmic a les unitats familiars en situació de vulnerabilitat econòmica que no poden complir els compromisos de pagament dels subministraments d’aigua, gas i electricitat, i que han exhaurit els mecanismes de resolució de conflictes, d’acord amb que preveu l’article 252-4 i les definicions de l’article 111-2 del Codi de consum de Catalunya.

1.2 Fer pública la convocatòria per a l’any 2015 de la línia d’ajuts del Fons d’atenció Solidària de subministraments bàsics al col·lectiu de persones esmentades a l’apartat anterior i previstos a la base 2.

1.3 Els ajuts emparen les situacions de vulnerabilitat econòmica reconegudes per un certificat dels serveis socials amb vigència igual o posterior a l’1 de gener del 2015 i abasten l’import acumulat del deute durant el període de vigència del certificat.

Article 2

Aplicació pressupostària i import

2.1 L'import màxim destinat a la concessió d’aquests ajuts és de 5.000.000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària 6170 D/480.0024.00/4610/0000, Fons d’ajuts per a afectats per la pobresa energètica.

2.2 Quan el nombre de sol·licituds superi la previsió pressupostària es podrà incrementar excepcionalment la quantia màxima d’aquest crèdit en un import addicional, sense necessitat d’una nova convocatòria, com a conseqüència d’una generació, ampliació o incorporació de crèdit, tal com estableix l’apartat 2 de l’article 58 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que aprova el Reglament de la Llei 38/2003, general de subvencions. L’efectivitat de la quantia addicional queda condicionada a la declaració de disponibilitat de crèdit que habiliti un increment de la dotació pressupostària destinada a aquests ajuts.

Si la quantia addicional s’incorpora amb posterioritat a la resolució de la convocatòria, s’utilitzarà per a concedir noves subvencions per als expedients que hagin quedat en la llista d’espera per falta de pressupost.

2.3 L’atorgament dels ajuts està supeditat a la possibilitat de reducció parcial o total de l’ajut, abans que no es dicti la resolució definitiva d’atorgament, com a conseqüència de les restriccions que derivin del compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds s’inicia l’1 de setembre i finalitza el 15 d’octubre de 2015.

3.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans especificats a la base 5.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei d’Administració de l’Agència Catalana del Consum.

L'òrgan competent per dictar la resolució sobre les sol·licituds és el conseller d’Empresa i Ocupació.

El termini per emetre resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és de 2 mesos, a comptar des de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

Els ajuts concedits es faran públics a la seu electrònica de la Generalitat ( http://seu.gencat.cat ) i al web del Departament d’Empresa i Ocupació ( http://empresaiocupacio.gencat.cat ).

Article 5

Termini de justificació

El termini màxim per justificar és d’un mes comptador a partir del pagament efectiu de l’ajut a la persona sol·licitant.

Les persones sol·licitants poden sol·licitar una pròrroga del termini de justificació de les actuacions a l’òrgan concedent en els termes que estableix l’article 49.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú (BOE núm. 285, de 27.11.1992).

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR