ORDEN EMO/212/2015, de 8 de julio, por la que se aprueban las bases reguladoras para la concesión de subvenciones para la incorporación de socios o socias trabajadores/as o socios o socias de trabajo en cooperativas y sociedades laborales, y se hace pública la convocatoria para el año 2015.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE EMPRESA Y EMPLEO
Rango de LeyOrden

En el context econòmic actual la necessitat de mesures de suport a la generació d’ocupació, a la creació i al creixement de les empreses es manifesta com a prioritat. Calen nous estímuls, mecanismes i respostes efectives de suport a l’emprenedoria i a la constitució de noves empreses que permetin obrir vies de reactivació econòmica.

En aquest sentit, cal tenir en compte l’estudi prospectiu anual sobre creixement de 2013, on es destaca la necessitat de millorar l’entorn empresarial per augmentar la competitivitat de l’economia de la Unió Europea i, en coherència amb aquesta necessitat, s’evidencia que les mesures de suport a l’empresa sovint no tenen en compte les característiques de les petites empreses, i en particular de les microempreses, així com tampoc l’àmbit específic del finançament.

El Pla d’acció sobre emprenedoria 2020 a Europa, recollit a la Comunicació de la Comissió, al Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions, estableix la necessitat de promoure a Europa mesures per facilitar la creació d’empreses i un entorn molt més favorable perquè les persones emprenedores i les empreses puguin prosperar i créixer.

El Departament d’Empresa i Ocupació, en coherència amb aquest objectiu de creació i creixement, va publicar l’Ordre EMO/308/2014, de 15 d’octubre, per la qual es va establir una línia específica de subvenció per a la incorporació de persones sòcies en cooperatives o societats laborals.

La línia de subvenció esmentada ha esdevingut un instrument essencial per assolir part de les finalitats i els objectius de les polítiques actives d’ocupació establertes per les referències esmentades i concretades per l’acció de Govern.

La present Ordre reguladora actua en un sentit afavoridor de la continuïtat per a l’any 2015 d’aquella línia de subvencions per a les cooperatives i les societats laborals, per reforçar de forma directa tant la generació d’ocupació com la creació i el creixement d’aquestes empreses.

Així mateix, l’Ordre se circumscriu dins les actuacions del programa de cooperació publicoprivada Aracoop, iniciat l’any 2013 i promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació en el context de Catalunya Emprèn, amb la participació activa d’entitats i institucions representatives implicades en la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperatives.

Atès el Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s’estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s’estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) 1083/2006 del Consell (DOUE L núm. 347, de 20.12.2013);

Atès el Reglament (UE) núm. 1304/2013, del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre de 2013, relatiu al Fons Social Europeu (FSE) i pel qual es deroga el Reglament (CE) 1081/2006 del Consell.

Atès el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L 352, de 24.12.2013);

Atès el Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrícola (DOUE L 352, de 24.12.2013);

Atès el Reglament (UE) núm. 717/2014 de la Comissió, de 27 de juny de 2014, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector de la pesca i de l’aqüicultura (DOUE L 190, de 28.6.2014);

Vist que la resolució d’atorgament d’aquestes subvencions estarà condicionada a la disponibilitat pressupostària suficient per a aquesta finalitat, ja que correspon a programes acordats a la reunió de la Conferència Sectorial per a l’Ocupació i Assumptes Laborals de 13 d’abril de 2015, mitjançant la qual es distribueixen territorialment les subvencions de l’àmbit laboral finançades a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat;

Atesos el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006,de 21 de juliol;

Atesa la Llei 2/2015, d’11 de març, de pressupost de la Generalitat de Catalunya per al 2015;

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Es fa pública la convocatòria i s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la incorporació de socis o sòcies treballadors/ores o socis o sòcies de treball en cooperatives i societats laborals.

Article 2

Aplicació pressupostària i import

2.1 L'import màxim destinat a la concessió d’aquestes subvencions és d’1.000.000,00 d’euros, amb càrrec a la partida pressupostària D/4700001/661 FIUPAO.

Aquest import màxim es podrà ampliar d’acord amb els crèdits pressupostaris del Departament, per resolució del director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom.

2.2 Aquesta convocatòria resta condicionada a l’existència efectiva de crèdit suficient i adequat al pressupost per a l’exercici pressupostari corresponent en el moment de la resolució de la concessió, a les disponibilitats pressupostàries, així com a l’assignació pressupostària efectiva del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social en 2015.

2.3 Aquesta actuació podrà ser elegible per mitjà del programa operatiu que s’aprovi en el marc de l’objectiu d’Inversió en creixement i ocupació per al període 2014-2020 del Fons Social Europeu (FSE), amb un cofinançament del 50%.

2.4 Les subvencions atorgades d’acord amb aquestes bases estan subjectes al Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L352/1, de 24.12.2013), segons el qual la quantia total d’ajut que pot rebre una única empresa no pot ser superior a 200.000,00 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals; o, en cas d’empreses que realitzin per compte aliena operacions de transport de mercaderies per carretera, 100.000,00 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals; o, en cas d’empreses que operin en el sector de la producció primària de productes agrícoles, al Reglament (UE) núm. 1408/2013, el qual estableix que l’import concedit a una única empresa no pot superar l’import de 15.000,00 euros en qualsevol període de tres exercicis fiscals. Aquesta circumstància s’haurà de fer constar a la resolució de concessió de l’ajut.

A efectes dels reglaments esmentats, s’entén per una única empresa:

  1. Una empresa que té la majoria dels drets de vot dels accionistes o socis d'una altra empresa.

  2. Una empresa que té dret a nomenar o revocar la majoria dels membres de l'òrgan

    d'administració, direcció o control d'una altra societat.

  3. Una empresa que té dret a exercir una influència dominant sobre l'altra, en virtut d'un contracte subscrit amb ella o una clàusula estatutària de la segona empresa.

  4. Una empresa, accionista o associada a una altra, que controla sola, en virtut d'un acord pactat amb altres accionistes o socis de la segona empresa, la majoria dels drets de vot dels seus accionistes.

    Les empreses que mantinguin qualsevol de les relacions descrites als punts a), b), c) i d) anteriors per mitjà d'una altra o altres empreses també es consideraran una única empresa.

    2.5 Els ajuts de minimis no es podran acumular amb un altre ajut estatal per a les mateixes despeses subvencionables si aquesta acumulació dóna lloc a un total superior als que estableixen el Reglament general d’exempció per categories o una decisió de la Comissió.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds és des del mateix dia de la publicació d’aquesta Ordre al DOGC i fins el 31 de juliol de 2015.

3.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans especificats a la base 6 de l’annex.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per dictar la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos els estableix la base 10 de l’annex.

Disposició addicional

Estudis d’impacte

El Departament d'Empresa i Ocupació podrà dur a terme un estudi d’impacte sobre els resultats derivats de les subvencions a les quals els sigui d’aplicació aquesta Ordre i d’acord amb els objectius previstos.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s’hagin atorgat d’acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Queda derogada l’Ordre EMO/308/2014, de 15 d’octubre, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la incorporació de socis o sòcies treballadores/ores o socis o sòcies de treball en cooperatives i societats laborals, i es fa pública la convocatòria per a l’any 2014 (DOGC núm. 6733, de 22.10.2014).

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 8 de juliol de 2015

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR