ORDEN EMO/137/2015, de 8 de mayo, por la que se aprueban las bases reguladoras para la concesión de ayudas a los hoteles para rehabilitar la planta hotelera obsoleta de Cataluña y se hace pública la convocatoria para el año 2015.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE EMPRESA Y EMPLEO
Rango de LeyOrden

El programa de desenvolupament de destinacions del Pla estratègic de turisme de Catalunya 2013-2016 detalla, com a un dels projectes prioritaris, la realització d’un Pla director de rehabilitació de la planta d’allotjament obsoleta amb l’objectiu primordial de millorar l’oferta turística i impulsar la seva renovació.

En compliment d’aquest objectiu s’ha realitzat un estudi per analitzar amb detall la situació de la planta d’allotjament hotelera de la costa catalana per disposar d’indicadors que ens permetin una comparativa entre els diferents territoris analitzats, i per tenir informació que permeti definir uns criteris per a la valoració de les necessitats d’inversió i les places potencialment renovables. Aquest estudi ha posat de manifest, com ja determinava el Pla estratègic, que una baixa inversió en la renovació de la planta d’allotjament en general, i en la hotelera en particular, comporten una disminució dels nivells de rendibilitat.

Per altra banda, el Pla estratègic determina la necessitat de facilitar instruments financers al sector turístic català per millorar la seva competitivitat, per tal d’impulsar la reactivació de l’economia catalana i promoure el desenvolupament econòmic. Per tant, facilitant l’accés a un finançament adequat es pretén assolir un impacte positiu en l’economia catalana.

És voluntat del Departament d’Empresa i Ocupació, per mitjà de la Direcció General de Turisme, donar suport a les empreses hoteleres catalanes que portin a terme un pla d’inversió en les seves instal·lacions. L’impost sobre estades en establiments turístics mitjançant el Fons per al foment del turisme permetrà finançar els objectius d’aquesta Ordre.

El 9 de setembre de 2014 es va signar un Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació (per mitjà de la Direcció General de Turisme), l’Institut Català de Finances i Avalis mitjançant el qual es va constituir una línia de préstecs bonificats subscrits en el marc del projecte de renovació de la planta hotelera en la lluita contra l’obsolescència i, a aquest efecte, es va constituir el Fons de bonificació d’interessos. Per aquest any 2015 s’ha torna a signar el Conveni el dia 30 d’abril de 2015.

Aquesta Ordre es regeix pel que disposa el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com pels preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

Atès el Reglament (CE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat CE als ajuts de minimis ;

Atès que aquesta Ordre s’empara en el Conveni de col·laboració en matèria de préstecs bonificats subscrits en el marc del projecte de renovació de la planta hotelera en la lluita contra l’obsolescència entre el Departament d’Empresa i Ocupació (per mitjà de la Direcció General de Turisme), l’Institut Català de Finances i Avalis signat el dia 30 d’abril de 2015;

Atès l’interès esmentat; vistos els informes de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989,de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya;

Per tot això exposat,

Ordeno:

Article 1

Fer pública la convocatòria i aprovar les bases reguladores per a la concessió d’ajuts als hotels per rehabilitar la planta hotelera obsoleta de Catalunya per a l’any 2015, que consten a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

Import màxim de la bonificació

2.1 L'import màxim destinat a la concessió d’aquestes subvencions és de 4.008.000,00 euros, amb càrrec al Fons per la bonificació d’interessos creat l’any 2014, provinent de la dotació econòmica realitzada pel Departament d’Empresa i Ocupació al Fons esmentat.

2.2 La concessió de les subvencions que preveu aquesta convocatòria està condicionada a l’existència de crèdit adequat i suficient en el moment de la resolució de la concessió.

D’acord amb el Conveni de col·laboració signat el 9 de setembre de 2014, l’ICF, com a entitat col·laboradora, és l’encarregat de formalitzar les operacions de préstec i gestionar a càrrec del Fons esmentat la bonificació d’interessos rebut a rebut.

La definició i les obligacions d’entitat col·laboradora es detallen als articles 12 i 15, respectivament, de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

L’atorgament dels ajuts regulats en aquesta Ordre s’estableix en el marc del Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació, l’ICF i Avalis

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC i restarà obert fins al 31 de desembre de 2015, o fins a l'exhaurir el pressupost.

3.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans especificats a la base 6 de l’annex d’aquesta Ordre.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per dictar la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos els estableix la base 9 de l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 8 de maig de 2015

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores per a la concessió d’ajuts als hotels per rehabilitar la planta hotelera obsoleta de Catalunya per a l’any 2015

Base 1. Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió d’ajuts als establiments hotelers per afavorir la inversió que permeti rehabilitar la planta d’allotjament hotelera de Catalunya mitjançant la bonificació del 2,20% del tipus d’interès dels préstecs concedits per l’Institut Català de Finances (ICF).

Base 2. Beneficiaris

Poden ser beneficiàries d’aquests ajuts les empreses, amb seu social o activitat a Catalunya, titulars d’un establiment hoteler amb més de 25 anys d’antiguitat ubicat en un municipi amb una població censada inferior a 150.000 habitants i que estiguin degudament inscrits al Registre de turisme de Catalunya.

Base 3. Requisits per obtenir la condició de beneficiari

Les empreses sol·licitants han de complir els requisits següents:

  1. Donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb disminució sobre el nombre total de treballadors/ores de l'entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el que disposen l’article 42 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social; el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, i el Decret 322/2011, de 19 d’abril. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a cinquanta persones.

  2. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, prèviament a la resolució d’atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament. Dins d’aquestes, i de forma específica, cal complir amb l’obligació d’efectuar les autoliquidacions de l’impost sobre les estades en establiments turístics davant l’Agència Tributària de Catalunya (ATC).

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003).

  4. Indicar, d’acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i d’intervenir-hi en llurs centres de treball. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones.

  5. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística (DOGC núm. 2553, de 7.1.1998).

  6. No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d'infracció greu en matèria d'integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost.

  7. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició que estableixen els articles 90.bis i 92.bis del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002).

  8. Acreditar que disposen d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció, d’acord amb la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals; amb el Reial decret 39/1997, d’1 de gener, pel qual s’aprova el Reglament dels serveis de prevenció, així com d’acord amb les modificacions posteriors introduïdes per la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos laborals.

  9. Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats a l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones. En el cas de les empreses de més de 250 treballadors/ores, s’haurà d’elaborar i aplicar amb caràcter obligatori un pla d’igualtat, d’acord amb el que estableix l’article 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per la igualtat efectiva entre homes i dones (BOE núm. 71, de 23.3.2007).

  10. No haver estat sancionat per la Direcció General de Turisme (DGT) en els últims tres anys...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR