ORDEN AAM/158/2015, de 22 de mayo, por la que se aprueba el reconocimiento transitorio y el reglamento de la Denominación de Origen Protegida Fesols de Santa Pau, y se reconoce su consejo regulador provisional.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE AGRICULTURA, GANADERÍA, PESCA, ALIMENTACIÓN Y MEDIO NATURAL
Rango de LeyOrden

El Reglament (UE) núm. 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides, el procediment per a la seva inscripció en el registre de la Comissió Europea i la protecció nacional transitòria que poden concedir els estats membres a les denominacions i indicacions que hagin sol·licitat la inscripció.

L'article 128 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat de Catalunya, respectant el que disposa l’article 149.1.13 de la Constitució, la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, la qual inclou el règim jurídic de creació i funcionament. Així mateix, l'apartat segon d'aquest article preveu que la competència anterior inclou el reconeixement de les denominacions o les indicacions, l’aprovació de les seves normes reguladores i totes les facultats administratives de gestió i control sobre l’actuació de les denominacions o les indicacions, especialment les que deriven de l’eventual tutela administrativa sobre els òrgans de la denominació i de l’exercici de la potestat sancionadora per infraccions del règim de la denominació.

Així mateix, l’article 116.1.b) de l’Estatut determina que correspon a la Generalitat, respectant el que estableixi l’Estat en exercici de les competències que li atribueix l’article 149.1.13 i 16 de la Constitució, la competència exclusiva en matèria d’agricultura i ramaderia, competència que inclou entre d’altres la regulació i l’execució sobre la qualitat, la traçabilitat i les condicions dels productes agrícoles i ramaders, i també la lluita contra els fraus en l’àmbit de la producció i la comercialització agroalimentàries. Igualment, segons l’article 189 de l’Estatut, la Generalitat aplica i executa el dret de la Unió Europea en l’àmbit de les seves competències.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, desplegada mitjançant el Decret 285/2006, de 4 de juliol, estableix el marc normatiu aplicable a les denominacions d’origen i a les indicacions geogràfiques protegides a Catalunya.

Efectuats els tràmits de publicitat de la sol·licitud al Registre de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides de la Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau, mitjançant les corresponents publicacions al DOGC i al BOE, es va adoptar la Resolució AAM/563/2014, de 5 de març de 2014, per la qual s'adopta la decisió favorable sobre la sol·licitud d'inscripció de la Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau al Registre de la Unió Europea de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides.

El 25 d’abril de 2014 es va trametre, de conformitat amb el que disposen els articles 8 del Reglament (UE) núm. 1151/2012 i 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, l'expedient de la sol·licitud al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, per a la seva remissió a la Comissió Europea.

Per tot això, d'acord amb el que estableixen els articles 7.4 i 10.3 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i l'article 6.2 del Decret, es considera necessari reconèixer, amb caràcter transitori fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari, la Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau, el seu Reglament i el Consell Regulador provisional.

Aquesta Ordre conté un annex 1, el Reglament de la Denominació d’Origen Protegida, on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasament del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament. Així mateix, a l'annex 2, hi consten els municipis corresponents a la zona de producció i elaboració de la Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Aprovar el reconeixement transitori de la Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau fins a la seva inscripció definitiva al registre comunitari de denominacions d’origen protegides i indicacions geogràfiques protegides.

Article 2

2.1 Aprovar el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau, amb caràcter transitori, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

2.2 Aprovar la relació de municipis corresponent a la zona de producció i elaboració de la Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 3

Reconèixer el Consell Regulador provisional de la Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau.

Barcelona, 22 de maig de 2015

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Reglament de la Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queden protegits amb la Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau (en endavant, DOP Fesols de Santa Pau) els fesols secs, cuits i en conserva amb les característiques definides en aquest Reglament i que compleixin en la producció, l’elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el Plec de condicions que es pot consultar a la pàgina web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural http://gencat.cat/alimentacio/plec-fesols-santa-pau , en català, i http://gencat.cat/alimentacio/pliego-fesols-santa-pau , en castellà.

Article 2

Extensió de la DOP Fesols de Santa Pau

2.1 La protecció atorgada s’estén al nom de la DOP Fesols de Santa Pau.

2.2 L’extensió i el règim jurídic de la protecció són els que assenyala l’article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d’un manual de gestió de qualitat, on es recolliran les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control i de la manera que determina el capítol 7 d’aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat ha de ser aprovat pel Consell Regulador i ha de ser presentat a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

3.3 El manual de gestió de qualitat no té validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovada pel Consell Regulador s’ha de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

3.5 Si, presentat el manual o les possibles modificacions, no es produeix una resolució expressa d’homologació en un termini de quatre mesos, es consideraran homologades.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció dels fesols emparats per la DOP Fesols de Santa Pau està formada per les terres de naturalesa volcànica inscrites al Registre de productors del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l’annex 2 d’aquesta disposició.

Article 5

Varietats admeses

Els fesols protegits amb la DOP Fesols de Santa Pau corresponen exclusivament a les llavors de fesol ( Phaseolus vulgaris L .) de les varietats tradicionals tavella brisa, setsetmanera i gra petit.

Article 6

Condicions de cultiu i de recol·lecció

6.1 Les condicions de cultiu i de recol·lecció són les que s’estableixen al Plec de condicions.

6.2 Els fesols amb destinació a ser protegits amb la DOP Fesols de Santa Pau, i que per tant procedeixen de parcel·les inscrites al registre de productors del Consell Regulador, han d’estar netament separats dels que procedeixen de parcel·les no inscrites. Aquesta circumstància s’ha de fer constar en el moment de la inscripció d’acord amb l’article 8.3 d’aquest Reglament.

Capítol 3

Elaboració, envasament i presentació dels fesols

Article 7

Zona d’elaboració i zona d’envasament

7.1 La zona d’elaboració del producte queda delimitada pels termes municipals que formen la zona geogràfica definida a l’annex 2 d’aquesta disposició.

7.2 La zona d’envasament no està delimitada geogràficament.

Article 8

Instal·lacions envasament i elaboració

8.1 Els locals inscrits al Registre d’envasadors/elaboradors a què fa referència l’article 14 d’aquest Reglament han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableixi la legislació vigent.

8.2 Formulada la sol·licitud d’inscripció en aquest Registre, els locals podran ser inspeccionats pel personal tècnic que el Consell Regulador designi, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si reuneixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per al correcte envasament/elaboració de fesols amb DOP Fesols de Santa Pau.

8.3 Sempre que es faci constar expressament en el moment de la inscripció, o en cas que ja estigui inscrit es notifiqui al Consell Regulador, es permet l’emmagatzematge i la manipulació de fesols que procedeixin de plantacions no incloses a la DOP Fesols de Santa Pau quan se sotmetin a les normes específiques establertes al manual de gestió de qualitat per controlar aquest producte i garantir, en tot cas, l’origen i la qualitat dels fesols protegits per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR