LEY 22/2015, de 29 de julio, de modificación del artículo 6 del texto refundido de la Ley de protección de los animales.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE LA PRESIDENCIA
Rango de LeyLey

El president de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 65 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

La normativa catalana sobre protecció dels animals, i específicament l’article 2 del text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, del 15 d’abril, reconeix que els animals són éssers vius dotats de sensibilitat física i psíquica, i també de moviment voluntari, els quals han de rebre el tracte que, atenent bàsicament les necessitats etològiques, en procuri el benestar.

L’apartat 1 de l’article 6 de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, ja prohibeix l’ús d’animals en espectacles o altres activitats si els poden ocasionar sofriment o poden ésser objecte de burles o tractaments antinaturals, o bé si poden ferir la sensibilitat de les persones que els contemplen.

D’una banda, un nombre creixent de països i ciutats d’arreu del món han prohibit l’ús dels animals salvatges en els circs basant-se en llur protecció i benestar, en considerar que exhibir-los trets de llur hàbitat natural i fent-los fer activitats impròpies de la seva espècie és una crueltat i, alhora, una font de perill per a les persones, al mateix temps que incrementen el tràfic il·legal d’animals i la caça furtiva d’espècies protegides. En la nostra realitat més propera i pels mateixos motius, més d’un centenar de municipis ja no permeten els espectacles de circ amb animals salvatges.

D’altra banda, a Catalunya, el circ ha esdevingut un sector cultural d’efervescència creativa i ha demostrat en els darrers anys una alta capacitat de desplegament i d’embranzida col·lectiva renovada que li ha permès créixer i posicionar-se internacionalment.

El sector del circ comparteix la sensibilitat, l’estima i el respecte vers els animals, que és precisament l’objectiu d’aquesta llei. Avui hi ha una altra mena de circs que ofereixen espectacles divertits, originals i extraordinaris i que exhibeixen la força, l’agilitat i la destresa dels artistes sense necessitat d’exhibir animals salvatges. Per això, actualment el circ s’entén a Catalunya com una disciplina fonamental de les arts escèniques del nostre país.

Seguint una trajectòria legislativa en la direcció d’augmentar la protecció dels animals a Catalunya, és desig de la societat catalana de prohibir els espectacles de circ amb actuacions d’animals salvatges.

Article únic Addició d’una lletra a l’apartat 1

S’afegeix una lletra, la g , a l’apartat 1 de l’article 6 del text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, amb el text següent:

g) Els espectacles de circ amb animals que pertanyen a la fauna salvatge.

Disposició derogatòria

Resten derogades totes les disposicions que s’oposin a aquesta llei, la contradiguin o hi siguin incompatibles.

Disposicions finals

Primera. Observatori d’avaluació de l’ús d’animals en circs

  1. El Govern ha de crear, en el termini de tres mesos a partir de l’entrada en vigor d’aquesta disposició, un observatori de l’ús d’animals en circs en què hagi representats els àmbits científic i acadèmic de l’etologia, la veterinària i la zoologia; els col·legis professionals d’advocats i de veterinaris; els circs que tinguin espectacles amb animals que no restin expressament prohibits per aquesta llei, i les entitats de protecció dels animals.

  2. La funció de l’observatori és avaluar les condicions en què s’utilitzen animals, en els casos en què no és prohibit per aquesta llei, a fi de comprovar que són respectuoses amb llur benestar, d'acord amb la legislació aplicable.

  3. Els circs que s’estableixin a Catalunya han de facilitar l’accés dels membres de l’observatori a les instal·lacions respectives, amb la finalitat de garantir-ne els treballs.

  4. L’observatori ha de fer públiques les seves conclusions dins el termini de dos anys a partir de l'entrada en vigor d'aquesta disposició. En els casos en què les conclusions de l’observatori determinin que la utilització d’alguna espècie animal és incompatible amb les condicions de benestar, el Govern ha d’establir per reglament la prohibició de fer-ne ús en espectacles de circ, en les mateixes condicions que les establertes per aquesta llei per als animals de la fauna salvatge.

    Segona. Entrada en vigor

  5. Aquesta llei entra en vigor al cap de dos anys d’haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, sens perjudici del que estableix l’apartat 2.

  6. La disposició final primera entra en vigor l’endemà d’haver estat publicada aquesta llei en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

    Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

    Palau de la Generalitat, 29 de juliol de 2015

    Artur Mas i Gavarró

    President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR