DECRETO LEY 4/2015, de 29 de diciembre, de necesidades financieras del sector público y otras medidas urgentes en prórroga presupuestaria.

Fecha de Entrada en Vigor 1 de Enero de 2016
SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE LA PRESIDENCIA
Rango de LeyDecreto-ley

El president de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Govern ha aprovat i jo, en nom del Rei, i d'acord amb el que estableix l'article 67.6 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo el següent

DECRET LLEI

Preàmbul

La convocatòria d'eleccions anticipades al Parlament de Catalunya del 27 de setembre de 2015 i la consegüent dissolució del Parlament han fet impossible la presentació del Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2016 dins els terminis necessaris perquè pogués entrar en vigor l'1 de gener de 2016 i en conseqüència, el primer dia de l'exercici es produeix la pròrroga automàtica dels pressupostos de l'any anterior.

Vist que l'article 33 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, estableix que, si per qualsevol motiu l'1 de gener el pressupost no està aprovat, es considerarà prorrogat automàticament el de l'any anterior en els seus crèdits inicials fins a l'aprovació i la publicació dels nous al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya;

Conseqüentment, mentre es mantingui la situació de pròrroga pressupostària en l'exercici 2016 i, sense perjudici del marc legal que comporta la situació de pròrroga, s'han d'adequar determinades necessitats financeres.

Aquestes situacions financeres que necessitin endeutament públic per al seu equilibri han de ser autoritzades per una norma amb rang legal, d'acord amb el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.

Atesa la situació plantejada i d'acord amb l'article 38 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, el Govern, davant la necessitat extraordinària i urgent que pot suscitar la situació de pròrroga abans esmenada, pot dictar disposicions legislatives provisionals, sota la forma de decret llei, en els termes de l'article 64 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

La norma del decret llei és un recurs extraordinari del Govern i, per tant, se n'ha de fer un ús prudent i limitat a les situacions que realment mereixen la consideració d'urgents i convenients. Aquest Decret llei conté un article únic, dos disposicions addicionals i una disposició final. L'article únic dóna resposta a les necessitats financeres inajornables de determinades entitats del sector públic, i a les referides a l'assegurament, en cas de baixa de la secció de crèdit d'una cooperativa agrària catalana, a l'eventual retorn dels fons dipositats en aquesta secció a llurs titulars amb l'objecte de dotar urgentment d'estabilitat al sector. A les disposicions addicionals es contempla, d'una banda, la pròrroga de determinades mesures en matèria de personal, en relació amb la vida laboral i processos selectius inajornables, previstes en la Llei 2/2015, d'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015 i que requereixen d'una norma amb rang de llei pel manteniment de la seva vigència. D'altra banda, mitjançant la modificació puntual de la seva norma reguladora, es modifica mínimament la naturalesa jurídica de l'Institut Català de Finances ajustant les seves atribucions i competències a la normativa emanada dels òrgans reguladors en matèria d'entitats de crèdits, per tal d'evitar afectacions en la seva activitat immediata i per tant en el compliment dels seus objectius.

Vista la Llei 6/2012, de 17 de maig, d'estabilitat pressupostària i l'Acord del Govern de 27 de gener de 2015, pel qual s'estableix el sostre de despesa no financera de la Generalitat de Catalunya per al 2016;

A proposta del conseller del Departament d'Economia i Coneixement i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article únic

1.1 S'autoritza el Govern, en les condicions i els termes que fixa la Llei 2/2015, de l'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015, des de l'entrada en vigor d'aquest Decret llei i, mentre es mantingui la situació de pròrroga pressupostària al llarg del 2016, perquè faci ús d'operacions d'endeutament en qualsevol modalitat, amb la limitació que el saldo viu no superi l'autoritzat per la llei esmentada, incrementat pels imports que derivin dels programes d'endeutament que s'aprovin en aplicació de la normativa d'estabilitat pressupostària.

1.2 En el cas de les entitats del sector públic de la Generalitat, només es poden preveure noves operacions d'endeutament per l'import necessari per cobrir les amortitzacions previstes dins de l'exercici 2016, de manera que no s'incrementi el saldo viu de l'endeutament a 31 de desembre de 2015. Excepcionalment, i amb l'autorització prèvia del Govern, les entitats del sector públic de la Generalitat poden augmentar aquesta limitació del saldo viu fins al límit autoritzat per la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015. Aquest límit es pot ampliar, exclusivament, en els imports necessaris per fer front a quotes que vencin d'operacions de finançament específiques d'inversions en infraestructures públiques, les quals hagin estat previstes en plans econòmics i financers que hagin tingut l'aprovació del Govern. En els mateixos termes, es pot atorgar l'aval de la Generalitat a aquestes entitats, en els casos en què es va preveure així en la Llei 2/2015, de l'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015.

1.3 L'increment del deute viu de la Generalitat i de les entitats del sector públic no pot superar la suma dels límits autoritzats per la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015, incrementats pels imports que es derivin dels programes d'endeutament que s'aprovin en aplicació de la normativa d'estabilitat pressupostària.

1.4 Es manté durant el període de pròrroga pressupostària la vigència de l'article 38.6 de la Llei 2/2015, d'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015 i s'autoritza el Govern en les condicions previstes en el referit precepte, a prestar avals fins a una quantia màxima global de 25.000.000,00 d'euros en garantia de les operacions financeres que subscriguin les cooperatives agràries amb secció de crèdit inscrites en el Registre general de cooperatives.

Disposicions addicionals

Primera

Es manté la vigència, durant el període de pròrroga pressupostària, de les disposicions addicionals vuitena i novena de la Llei 2/2015, de l'11 de març de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015.

Segona

Modificació de l'article 5.1 del Text refós de la Llei de l'Institut Català de Finances, aprovat pel Decret legislatiu 4/2002, de 24 de desembre

Article 5

1. L'Institut Català de Finances és una entitat amb ànim de lucre l'activitat del qual consisteix en la realització d'aquelles activitats, operacions i serveis propis del negoci de banca en general que li siguin permeses per la legislació d'entitats de crèdit vigent, així com les activitats d'inversió en capital risc, tot subjecte a la normativa en matèria d'ajuts d'estat. La supervisió de l'Institut, en matèria de compliment de la normativa que li és d'aplicació, li correspon al departament de la Generalitat de Catalunya competent en matèria d'economia i finances.

Disposició final

Aquest Decret llei entra en vigor l'1 de gener de 2016.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquest Decret llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 29 de desembre de 2015

Artur Mas i Gavarró

President de la Generalitat de Catalunya

Andreu Mas-Colell

Conseller d'Economia i Coneixement

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR