DECRETO 198/2015, de 8 de septiembre, de gestión agrícola de los efluentes producidos en bodegas y almazaras.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDEPARTAMENTO DE LA PRESIDENCIA
Rango de LeyDecreto

L’article 116.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya atorga competències a la Generalitat en matèria d’agricultura, ramaderia i aprofitaments forestals, i correspon a la Generalitat la competència exclusiva en la regulació i el desenvolupament de l’agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari.

L’article 144.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència compartida en matèria de medi ambient i la competència per a l’establiment de normes addicionals de protecció.

El Decret 290/1994, de 29 de setembre, sobre normes addicionals d’autorització d’almàsseres va regular per primer cop la gestió agrícola dels efluents generats en les almàsseres de Catalunya.

Així mateix, i pel que fa a l’àmbit dels residus, aquesta norma s’emmarca en la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, i en el Text refós de la Llei reguladora dels residus, aprovat pel Decret legislatiu 1/2009, de 21 de juliol.

La normativa sorgida en aplicació del que disposa la Directiva 91/676/CEE, del Consell, de 12 de desembre de 1991, relativa a la protecció de les aigües contra la contaminació produïda per nitrats utilitzats en l’agricultura ha evolucionat en les dues darreres dècades, destacant l’aprovació del Decret 136/2009, d’1 de setembre, d’aprovació del programa d’actuació aplicable a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes, així com la designació de zones vulnerables a la contaminació produïda per nitrats mitjançant l’Acord GOV/13/2015, de 3 de febrer, pel qual es revisen i s’amplien les zones vulnerables a la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries.

La Llei 10/2011, del 29 de desembre, de simplificació i millorament de la regulació normativa va introduir la disposició addicional setzena al text refós de la legislació en matèria d’aigües de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, segons la qual la utilització com a fertilitzant agrícola dels efluents líquids resultants del processament del raïm per a l’elaboració del vi en els cellers i del processament de les olives per a l’elaboració d’oli a les almàsseres no tenen la consideració d’abocament, en els termes que estableixi el Govern per reglament i, afegeix que en el desplegament reglamentari s’ha de fixar el volum d’efluent que pot ésser utilitzat com a fertilitzant i les condicions d’ús. Aquesta activitat s’ha de dur a terme sense procediments o mètodes que puguin perjudicar el medi ambient i, en particular, sense crear riscos per a l’aigua o el sòl, o per a la fauna i la flora.

Per tot això, és necessària l’elaboració d’un Decret que reguli i actualitzi la gestió agrícola dels efluents produïts en cellers i almàsseres, que s’adapti als canvis normatius que s’han desenvolupat al llarg dels darrers anys i que garanteixi la compatibilitat de l’aplicació agrícola amb el bon estat de les masses d’aigua superficials i subterrànies tal i com fixa la Directiva 2000/60/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre de 2000, per la qual s’estableix un marc comunitari d’actuació en l’àmbit de la política d’aigües.

Aquest Decret presenta el procediment de gestió dels efluents de cellers i almàsseres mitjançant l’aplicació agrícola, tant de les aigües com dels residus. No obstant això, l’elecció d’aquest sistema de gestió haurà de regir-se per les directrius establertes en el seu articulat.

El Reglament (CE) núm. 555/2008, de la Comissió, de 27 de juny de 2008, pel qual s’estableixen normes de desenvolupament del Reglament (CE), núm. 479/2008 del Consell, pel qual s’estableix l’organització comuna del mercat vitivinícola, en allò relatiu als programes de suport, al comerç amb tercers països, al potencial productiu i als controls en el sector vitivinícola, determina la retirada dels subproductes de la vinificació del raïm i permet l’aplicació agrícola com una de les alternatives de gestió possibles.

El programa de suport del sector vitivinícola per al període 2014 a 2018 recull el conjunt de disposicions que desenvolupen el Reglament (CE) núm. 555/2008, de la Comissió, de 27 de juny de 2008, i, específicament, a la seva secció tercera, estableix l’obligació d’eliminar les brises i mares resultants de la vinificació o d’altres formes de transformació del raïm i defineix les condicions que han de complir aquests subproductes i la seva destinació a la destil·lació o la retirada sota control. No obstant això, convé regular en aquest Decret les condicions en què es podran realitzar les retirades sota control quan aquestes tinguin com a destinació l’aplicació al sòl.

D’altra banda, l’aplicació agrícola dels efluents procedents d’almàsseres té com a objectiu la valorització dels fertilitzants en el sòl agrícola, especificant-se en el Decret les dosis d’aplicació adequades.

Es preveu igualment que quan aquests efluents siguin considerats residus, se seguirà el que determina el Decret 93/1999, de 6 d’abril, sobre procediments de gestió de residus.

L’aprovació d’aquest Decret s’ha realitzat en concordança amb el Decret 136/2009, d’1 de setembre, d’aprovació del programa d’actuació aplicable a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes, i deroga el Decret 290/1994, de 29 de setembre, sobre normes addicionals d’autorització d’almàsseres.

En aquest Decret s’ha tingut en compte la Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, prescriu l’eliminació de la regulació que contingui barreres proteccionistes en el sector serveis, però també d’obstacles i càrregues administratives.

D’acord amb el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

Per tot això, a proposta dels consellers d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i de Territori i Sostenibilitat, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Objecte, definicions i àmbit d’aplicació

Article 1

Objecte

És objecte d’aquest Decret la regulació de l’aplicació al sòl amb fins agrícoles dels efluents produïts a Catalunya com a conseqüència de l’activitat de cellers i almàsseres.

Article 2

Definicions

Als efectes del present Decret s’entén per:

  1. Aigües del processat de les olives: efluents líquids, diferents de l’oli...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR